Business & Finance Τετάρτη 21/10/2020, 15:59
ΑΓΟΡΕΣ

Επανέκδοση 15ετούς ομολόγου: Πάνω από 16,75 δισ. ευρώ οι προσφορές, στο 1,17% το επιτόκιο

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου, με τη ζήτηση από την πλευρά των επενδυτών να είναι εξ αρχής πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα οι προσφορές να ξεπερνούν τα 16,75 δισ. ευρώ. Με το reopening του 15ετούς τίτλου, το ελληνικό Δημόσιο επιδίωξε να κεφαλαιοποίησει το ευνοϊκό κλίμα που υπάρχει αυτό το διάστημα για ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων, καθώς και το «χτίσιμο» της καμπύλης των αποδόσεων, μεγαλώνοντας την ρευστότητα των ελληνικών εκδόσεων, με την χώρα να αποκτά έτσι σιγά-σιγά το προφίλ μίας «κανονικής» αγοράς.

Μέσω της επανέκδοσης του 15ετούς, το ελληνικό Δημόσιο αντλεί το ποσό των δύο δισ. ευρώ.

Το αρχικό επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο mid swap +135 μονάδες βάσης δηλαδή κοντά στο 1,28%. Με το επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι μεγάλο, η τιμολόγηση διαμορφώθηκε στις 125 μονάδες βάσης, δηλαδή κοντά στο 1,17%. Να σημειωθεί ότι η απόδοση του 15ετούς στη δευτερογενή αγορά κινείται στο 1,028%. Τον Ιανουάριο, και προ πανδημίας, η ζήτηση για το 15ετές που εξέδωσε η Ελλάδα (το πρώτο στα τελευταία 10 χρόνια) ήταν εντυπωσιακή, στα 18,8 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,91% και το κουπόνι στο 1,875%.

Από το reopening του 15ετούς, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε δύο δισ. ευρώ, με το ποσό να προστίθεται στα 2,5 δισ. ευρώ που είναι το μέγεθος της ήδη υπάρχουσας έκδοσης, μεγαλώνοντας έτσι τη ρευστότητα του συγκεκριμένου τίτλου, όπως ακριβώς έγινε και με την επανέκδοση του 10ετούς τον Σεπτέμβριο.

Η σημερινή έκδοση αποτελεί την πέμπτη συνολικά φέτος και την τέταρτη εν μέσω της κρίσης της πανδημίας, με την Ελλάδα να έχει αντλήσει εντός του 2020 10 δισ. ευρώ. 

Η επιλογή του timing της έκδοσης, δεν είναι τυχαία. Στόχος ήταν να γίνει μετά την διπλή έξοδο της Ε.Ε στις αγορές με τα 10ετή και 20ετή κοινωνικά ομόλογα τα οποία και συγκέντρωσαν ζήτηση-ρεκόρ άνω των 233 δισ. ευρώ, αλλά και πριν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν αποσταθεροποιητικό παράγοντα για τις αγορές. Επίσης, με δεδομένη και την σημαντική έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη, το επόμενο διάστημα κρύβει αρκετές αβεβαιότητες οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμες πιέσεις στην αγορά ομολόγων μετά και το ισχυρό ράλι του τελευταίου διαστήματος.

Σημειώνεται πως ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι πέντε διεθνείς τράπεζες BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, HSBC και J. Morgan, ενώ οι τίτλοι έχουν αξιολόγηση B1 / BB- / BB / BBL από τις Moody’s, S&P, Fitch και DBRS αντίστοιχα.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News