Business & Finance Τρίτη 23/05/2023, 20:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Έντονες πιέσεις από τον κλάδο πολυτελών ειδών

Ευρωπαϊκές μετοχές: Έντονες πιέσεις από τον κλάδο πολυτελών ειδών

Με πτώση έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, δεχόμενες πιέσεις από τον κλάδο πολυτελών ειδών με τους επενδυτές να βρίσκονται σε ύψιστο βαθμό επαγρύπνησης για τις προοπτικές της οικονομίας αλλά και την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το αμερικανικό χρέος. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,6%, στην πιο απότομη ημερήσια πτώση σε διάρκεια τριών εβδομάδων. 

Ο δείκτης STOXX για τον κλάδο πολυτελών ειδών βούλιαξε 4,3% στην χειρότερη ημερήσια πτώση από τα μέσα του περυσινού Δεκεμβρίου, καθώς οι επενδυτές ρευστοποίησαν τα κέρδη της εν μέσω ενδείξεων για εξασθένηση της ζήτησης στις ΗΠΑ. 

Η Deutsche Bank σημείωσε ότι ήρθε η ώρα για τους επενδυτές να γίνουν «περισσότερο επιλεκτικοί» απέναντι στις μετοχές πολυτελών ειδών, επικαλούμενη τις ενδείξεις επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης στις ΗΠΑ, παρά την ανθεκτική αγορά της Ευρώπης και την κεκτημένη ταχύτητα της Κίνας. 

Η LVMH, η πιο πολύτιμη εταιρεία της Ευρώπης, υποχώρησε 5% αφού έχει ενισχυθεί περίπου 23% στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Από κοντά οι μετοχές των Hermes και Kering που υποχώρησαν 6,5% και 3% αντίστοιχα. 

Από τις 269 εισηγμένες στο δείκτη STOXX 600 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου μέχρι στιγμής, το 65,8% έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών έναντι του συνηθισμένου ποσοστού 53%, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.     

Aπό τις μεμονωμένες μετοχές, η Julius Baer υποχώρησε 7,4%, από τη στιγμή που ανακοίνωσε μέτρια ροή ρευστού στο πρώτο τετράμηνο του έτους, απογοητεύοντας τους επενδυτές που περίμεναν να επωφεληθούν από τα προβλήματα της Credit Suisse. 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News