Business & Finance Τρίτη 23/05/2023, 11:14
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διατήρηση του θετικού μομέντουμ μετά το ράλι

Μικρή άνοδο καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διατήρηση του θετικού μομέντουμ μετά το ράλι

Μικρή άνοδο καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά το χθεσινό εκρηκτικό ράλι με τζιρο 360 εκατ. στον απόηχο της ισχυρής νίκης της ΝΔ που ανοίγει τον δρόμο για αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές και διατήρηση της πολιτικής της.

Σε μία ημέρα που στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικράτησε στασιμότητα (ο Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,01%), το χρηματιστήριο της Αθήνας εμφάνισε τεράστιες υπερ-αποδόσεις, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με άνοδο 6,09%.

Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.205,5 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,35% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 25 εκατ. ευρώ. Μικρή άνοδο 0,38% καταγράφει και ο τραπεζικός δείκτης μετά το χθεσινό ράλι άνω του 12%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Quest Συμμετοχών (+1,56%), της Alpha Bank (+1,24%), του ΟΠΑΠ (+1,23%) και της ΕΥΔΑΠ (+1,08%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines (-1,22%), των ΕΛΠΕ (-0,78%) και της Τιτάν (-0,61%). Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+1,79%) και των Ταξιδιών (+1,06%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Βιομηχανικών Προϊόντων (-0,67%) και της Ακίνητης Περιουσίας (-0,42%).

Στις θετικές εκθέσεις για την ελληνική οικονομία, ήρθε να προστεθεί η DBRS Morningstar που εκτιμά ότι οι επαναληπτικές εκλογές θα φέρουν στην Ελλάδα μία περίοδο πολιτικής σταθερότητας, εφόσον η Νέα Δημοκρατία μπορέσει να κρατήσει το ποσοστό της και ταυτόχρονα παραμείνει υψηλός ο αριθμός των κομμάτων που δεν θα φτάσουν στο όριο του 3%. Νωρίτερα, και η S&P Global Ratings είχε επισημάνει ότι το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών αποτελεί μια εντολή για συνέχεια στις πολιτικές και μεταρρυθμίσεις.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικά κινούνται οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς παραμένει το αδιέξοδο για το ταβάνι του χρέους των ΗΠΑ μετά τη νέα συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν ΜακΚάρθι. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,24% στις 467,77 μονάδες με τους κλάδους των ταξιδιών και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών να ηγούνται των απωλειών.

Ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,15% στις 7.759,23 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC σημειώνει απώλειες 0,45% στις 7.444,78 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE καταγράφει πτώση 0,16% στις 7.758,86 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ισπανικός IBEX χάνει 0,29% και στην Ιταλία ο MIB χάνει 0,26%.  

Οι μετοχές του ελβετικής τράπεζας Julius Baer υποχώρησαν έως και 7,6% καθώς ανακοίνωσε κατώτερα των εκτιμήσεων στοιχείων που δείχνουν μια μέτρια άνοδο στα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία και τις εισροές χρημάτων τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

DBRS: Βλέπει πολιτική σταθερότητα και συνέχεια στην Ελλάδα

Το πολιτικό ρίσκο μηδενίστηκε, λένε αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων

Deutsche Bank: Εμβόλιο… ανακούφισης Νο2 για το ΧΑ το εκλογικό αποτέλεσμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News