Business & Finance Δευτέρα 22/05/2023, 20:28
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μεικτά πρόσημα χωρίς να υπάρχει κατεύθυνση

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μεικτά πρόσημα χωρίς να υπάρχει κατεύθυνση

Χωρίς καμία απολύτως κατεύθυνση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, με τους επενδυτές να περιμένουν την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το αμερικανικό χρέος, προσπαθώντας ταυτόχρονα να μαντέψουν την πορεία της ευρωπαϊκής και αμερικανικής νομισματικής πολιτικής.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 παρέμεινε αμετάβλητος, αφού άγγιξε υψηλό σε διάρκεια μεγαλύτερη του έτους την Παρασκευή. Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη υποχώρησε 0,3%, αφού στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση είχε αγγίξει ιστορικό υψηλό. 

«Ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος ότι παρά τις θετικές εξελίξεις, οι ομάδες διαπραγματευτών να μην καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία την τελευταία στιγμή και αυτό κάνει τις αγορές να ανησυχούν τα μέγιστα», αναφέρει ο Αντρέα Τσιτσιόνε, επικεφαλής έρευνας της TS Lombard. 

Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Βιλερουά ντε Γκαλό ανέφερε ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ αναμένεται να κορυφωθούν στο τέλος του καλοκαιριού, όμως το ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι πόσο καιρό θα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα παρά το ακριβές επίπεδο στο οποίο θα φθάσουν. 

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, χαρακτήρισε την πολιτική της κεντρικής τράπεζας αποτελεσματικά και οι επενδυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για την ικανότητα της τράπεζας να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%. 

Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Ευρωζώνης ενισχύθηκε οριακά κατά 0,1% το Μάιο σε μηνιαία βάση. 

Την ίδια στιγμή, οι μετοχές της STMicroelectronics και της ASM International ενισχύθηκαν 0,7% και 1,9% αντίστοιχα. 

Επίσης, η μετοχή της Dechra Pharmaceuticals βούλιαξε 13% καθώς οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ετήσια κέρδη κοντά στο κατώτατο όριο των προηγούμενων προβλέψεών της, εν μέσω του ιδιαίτερα ασταθούς οικονομικού περιβάλλοντος. 

Όσο για τη μετοχή της Ryanair, ενισχύθηκε 1,3%, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μάικλ Ο΄Λίρι φιλοδοξεί να ενισχύσει τα κέρδη της εταιρείας κατά 10% φέτος μετά τα κέρδη ρεκόρ της προηγούμενης οικονομικής χρήσης. 

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε οριακά κέρδη 0,01% στις 468,91 μονάδες μετά το κλείσιμο του την Παρασκευή σε υψηλό άνω των 12 μηνών. 

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε σε ποσοστό 0,3% στις 16.223,99 μονάδες μετά το νέο ιστορικό του υψηλό την Παρασκευή. Ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,2% στις 7.478,16 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε 0,2% και σκαρφάλωσε στις 7.770,99 μονάδες. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε πτώση 0,8%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,6%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News