Business & Finance Δευτέρα 22/05/2023, 17:41
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε νέο υψηλό 9ετίας με τζίρο – μαμούθ

Πάνω από τις 1.200 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2014. Τζίρος-μαμούθ πάνω από 360 εκατ. ευρώ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε νέο υψηλό 9ετίας με τζίρο – μαμούθ

Με τον πλέον ενθουσιώδη τρόπο υποδέχθηκε η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών το αποτέλεσμα των εκλογών και την ηχηρή νίκη του κυβερνώντος κόμματος, προεξοφλώντας την αυτοδυναμία της ΝΔ στις επόμενες εκλογές και τη συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας που θα φέρει την πολυαναμενόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. 

Κέρδη και τζίρος εκτοξεύτηκαν στα ύψη με τις τραπεζικές μετοχές και τη ΔΕΗ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.200 μονάδες για πρώτη φορά μετά τις 28 Ιουλίου του 2014 και τις 1.213,31 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 6,09% στις 1.201,32 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 360,22 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 102.165.926 μετοχές.. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 12,47% στις 991,41 μονάδες. 

Οι αναλυτές της AXIA σημειώνουν ότι η ελληνική αγορά συνεχίζει να διαπραγματεύεται με ευνοϊκούς πολλαπλασιαστές έναντι άλλων αγορών, ενώ καταγράφονται συγκεκριμένες μετοχές που θα ευνοηθούν περισσότερο από την πολιτική σαφήνεια (ΔΕΗ, HelleniQ Energy και Εθνική Τράπεζα). Ακόμη, η συνέχιση των διαδικασιών που είχαν ξεκινήσει πριν τις εκλογές θα ευνοήσουν τις εταιρείες του κατασκευαστικού τομέα και των υποδομών αλλά και την ΕΥΔΑΠ. 

Παράλληλα, ράλι κατέγραψαν και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν θετικά το αποτέλεσμα των εκλογών. Νωρίτερα, οι αποδόσεις του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ελλάδας υποχώρησαν 16 μονάδες βάσης στο 3.79%, ενώ τα spreads με τα γερμανικά ομόλογα μειώθηκαν στις 138 μονάδες για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022.

ΧΑ: Η εικόνα στο ταμπλό

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 6,95%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,85%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΔΕΗ (+15,93%), της Εθνικής (+15,30%), της Πειραιώς (+13,50%), της Alpha Bank (+14,17%) και της Eurobank (+8,50%), ενώ η Μυτιληναίος έκλεισε στο +7,74%, η Λάμδα στο +6,88% και άνω του 5% ήταν η άνοδος σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ και ΕΥΔΑΠ. Αντιθέτως, πτώση σημείωσε μόνο η μετοχή της Coca Cola HBC (-0,89%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (+12,47%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+10,62%) , ενώ απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τροφίμων (-0,86%) και της Υγείας (-0,28%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Πειραιώς διακινώντας 31.183.720 και 24.636.066 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Πειραιώς με 66,10 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 61,24 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 105 μετοχές, 17 πτωτικά και 8 παρέμειναν σταθερές.

Ανοίγει ο δρόμος της επενδυτικής βαθμίδας

Tο αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών εκτιμάται οτι στρώνει το χαλί των αναβαθμίσεων και της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα, 13 χρόνια μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας στο junk, δίνοντας στους οίκους αξιολόγησης ένα μήνυμα συνέχειας στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πολιτική. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις αναλυτών, οι εξελίξεις ενδέχεται να επιταχύνονται, με το review της Fitch που είναι προγραμματισμένο για τις 9 Ιουνίου να αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα.

Η Eurobank Χρηματιστηριακή περιμένει απότομη επανατιμολόγηση των ελληνικών assets, αφότου -όπως επισημαίνει- ξεπεράστηκε και το τελευταίο εμπόδιο, που ήταν οι εκλογές. Σύμφωνα με τους αναλυτές της χρηματιστηριακής, η άνετη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας μετά τις δεύτερες εκλογές είναι, από την οπτική των αγορών, το καλύτερο δυνατό σενάριο, που διασφαλίζει την συνέχεια στις πολιτικές, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική σύνεση. Παράλληλα, αφήνει περιθώρια για την αναβάθμιση της χώρας στην πιστοληπτική βαθμίδα νωρίτερα από  ό,τι περίμενε  η αγορά, με τον επόμενο καταλύτη να εντοπίζεται στο review της Fitch στις 9 Ιουνίου.

Εξάλλου, την εκτίμηση ότι οι ελληνικές επενδύσεις θα εμφανίσουν ένα μεγάλο άλμα με καλούς όγκους συναλλαγών το επόμενο διάστημα εκφράζει ο Αλεβίζος Αλεβιζάκος, γενικός διευθυντής του ομίλου παροχής επενδυτικών υπηρεσιών Axia Ventures. Το εκλογικό αποτέλεσμα στηρίζει τα ελληνικά assets τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, σημειώνει. Διεθνείς αναλυτές ανέφεραν, σύμφωνα με το Reuters, ότι με δεδομένη την οικονομική στήριξη από την ΕΕ και το σημερινό χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ, κάτι που έχει κρίσιμη σημασία για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Σημείωναν, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από το 2022 και ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα επηρεάζει σε μικρότερο βαθμό την ελληνική οικονομία.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών θέτει την Ελλάδα σταθερά σε τροχιά για την εξασφάλιση αξιολόγησης επενδυτικής βαθμίδας, πιθανώς πριν από το τέλος του έτους», αναφέρει ο Wolfango Piccoli, συν-πρόεδρος της Teneo Intelligence, μιλώντας στο Bloomberg. «Ενώ μια τέτοια αναβάθμιση είναι σε μεγάλο βαθμό προεξοφλημένη από τους επενδυτές, θα είναι μία σημαντική στιγμή, καθώς το στίγμα που ισχύει από τα τέλη του 2010 θα εξαφανιστεί», σημειώνει.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μπορεί να συνεχιστεί το ράλι των ελληνικών ομολόγων; Citi και DZ Bank διαφωνούν

Axia Ventures: Οι πρώτες προβλέψεις για τα ελληνικά assets μετά τις εκλογές

Eurobank Χρηματιστηριακή: Νωρίτερα η επενδυτική βαθμίδα – Re-rating στο ΧΑ – Τι αγοράζει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News