Business & Finance Παρασκευή 19/05/2023, 20:22
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Νέο ενδοσυνεδριακό ρεκόρ για τον γερμανικό δείκτη DAX

Ευρωπαϊκές μετοχές: Νέο ενδοσυνεδριακό ρεκόρ για τον γερμανικό δείκτη DAX

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές με το δείκτη DAX στην Φρανκφούρτη να αγγίξει νέο ιστορικό υψηλό, παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους στις ΗΠΑ φάνηκε να φθάνουν σε αδιέξοδο λίγο αφότου έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

Ο δείκτης DAX, που παρακολουθεί 40 κορυφαίες επιχειρήσεις της Γερμανίας, ενισχύθηκε 0,7%, αφού εκτινάχθηκε στις 16.331,94 μονάδες στη διάρκεια της συνεδρίασης. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,7% διαμορφούμενο σε υψηλό άνω του ενός έτους, με τις χρηματοοικονομικές μετοχές να καθοδηγούν τα κέρδη. 

Ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,61% στις 7.491,96 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,19% στις 7.756,87 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 1,05% στις 27.520,33 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε άνοδο 0,42% στις 9.251,50 μονάδες. 

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί ανέφεραν ότι έχει σημειωθεί σταθερή πρόοδος προς μία συμφωνία, κορυφαίος διαπραγματευτής των Ρεπουμπλικάνων ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν. 

«Η αγορά έκλεισε με το σκεπτικό ότι μπορεί να υπάρξει μία συμφωνία στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Αυτό που βλέπουμε όμως τώρα είναι τους Ρεπουμπλικάνους να λένε ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό», αναφέρεο ο Κουίνσι Κρόσμπι, στρατηγικός αναλυτής της PLP Financial. 

Tην ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ είπε ότι ο δρόμος για την πορεία της νομισματικής πολιτικής έχει γίνει περισσότερο αβέβαιη, ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογράμμισε την ανάγκη για συνέχιση των επιτοκιακών αυξήσεων. 

Οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου ημιαγωγών, όπως AMS και Νordic Semiconductor, σημείωσαν ράλι μεγαλύτερο από 5%. Αντίθετα, η προβληματική εταιρεία του real estate, SBB, υποχώρησε 5,7% από τη στιγμή που η Goldman Sachs υποβάθμισε το στόχο για την τιμή μετοχής της κατά 50%. 

Τα τελευταία στοιχεία στη Γερμανία έδειξαν επίσης ότι οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν ελαφρώς περισσότερο του αναμενομένου κατά 4,1% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News