Business & Finance Πέμπτη 18/05/2023, 17:54
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρή διόρθωση με τον τζίρο στο ναδίρ

Επιφυλακτικότητα στο ΧΑ ενόψει εκλογών, την ώρα που καταγράφονται ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρή διόρθωση με τον τζίρο στο ναδίρ

Στο ίδιο μοτίβο με το χθεσινό κινήθηκε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με την επιφυλακτικότητα να κυριαρχεί λίγο πριν τις εκλογές της Κυριακής, μια μέρα μάλιστα που στις ευρωαγορές καταγράφονται ισχυρά κέρδη με φόρα από τη χθεσινή ανάκαμψη στη Wall Street. Στο ΧΑ, κυριάρχησαν σήμερα οι εναλλαγές προσήμων πέριξ του υψηλού 9 ετών που κατέκτησε την Τρίτη η αγορά, το στενό εύρος διακυμάνσεων και ο χαμηλότατος τζίρος και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά με πτώση 0,37% στις 1.130,14 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 65,00 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,14% στις 877,44 μονάδες.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.139,51 μονάδες (+0,45%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,38%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,97%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Σαράντης (+2,08%), της Elvalhalcor (+1,56%) και της Ελλάκτωρ (+1,48%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (-2,58%), της ΔΕΗ (-2,41%) και της Aegean Airlines (-1,37%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+4,20%) και των Προσωπικών Προϊόντων (+0,37%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-2,23%) και του Εμπορίου (-1,44%). Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 5.033.050 και 3.567.336 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν ο ΟΤΕ με 10,37 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 5,99 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 39 μετοχές, 55 πτωτικά και 18 παρέμειναν σταθερές.

Ένα ακόμα ενθαρρυντικό δημοσίευμα ήρθε σήμερα από το Bloomberg, το οποίο σημειώνει ότι οι ελληνικές μετοχές προσφέρουν μια από τις καλύτερες αποδόσεις στον κόσμο, εν όψει των εκλογών της Κυριακής, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν ότι η χώρα μπορεί να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, με τη βοήθεια της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ανθεκτικότητας της οικονομίας της. Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι εκλογές αναμένεται να αποτελέσουν τον επόμενο καταλύτη για τις αγορές, καθώς οι οίκοι αξιολόγησης έχουν δηλώσει ότι η πιθανή αναβάθμιση στο investment grade (επενδυτική βαθμίδα) θα εξαρτηθεί από το εάν η επόμενη κυβέρνηση θα διατηρήσει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. 

Στο μέτωπο των εταιρικών κερδών, το θετικό κλίμα ήρθαν να ενισχύουν τα χθεσινά αποτελέσματα Eurobank και Cenergy, τα οποία φαίνεται να είχε προεξοφλήσει η αγορά, ενώ ικανοποιητικά ήταν και τα σημερινά αποτελέσματα της HELLENiQ ENERGY που ανακοινώθηκαν μετά το κλείσιμο της αγοράς. Όπως ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της Eurobank, στρατηγική προτεραιότητά της αποτελεί το πρόγραμμα ανταμοιβής των μετόχων, που σ’ αυτή τη φάση υλοποιείται μέσα από το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, που αντιστοιχούν στο 1,40% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Η τράπεζα έλαβε την επίσημη έγκριση του SSM και η πρόταση, αφού πάρει το πράσινο φως από τη γενική συνέλευση των μετόχων, που είναι προγραμματισμένη για τις 20 Ιουλίου, αναμένεται να υποβληθεί προς έγκριση στο ΤΧΣ.

Την ίδια ώρα, σαφή άνοδο καταγράφουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, μια μέρα μετά τις μικρές διακυμάνσεις και τα μεικτά πρόσημα και στον απόηχο της ανάκαμψης στη Wall Street ενώ αυξάνονται οι ελπίδες για λύση στο ζήτημα του χρέους των ΗΠΑ. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,58% με τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις εταιρείες τεχνολογίες να ηγούνται των κερδών. Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 1,19% και κινείται σε νέο υψηλό 18 μηνών στις 16.140,83 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,63% στις 7.446,12 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται 0,23% στις 7.741,26 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται 0,34%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει οριακή άνοδο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Κορυφαίες παγκοσμίως οι αποδόσεις του ΧΑ – Καταλύτης οι εκλογές

HELLENiQ ENERGY: Κέρδη 252 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News