Business & Finance Τρίτη 16/05/2023, 20:14
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μικρές απώλειες με ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μικρές απώλειες με ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας

Υποχώρησαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, με τη σουηδική εταιρεία τυχερών παιχνιδιών Embracer να παρουσιάζει απότομη πτώση μετά την προειδοποίηση για τα φετινά της κέρδη.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ και οι εξασθενημένες προβλέψεις της Home Depot πυροδότησαν ανησυχίες για τις καταναλωτικές δαπάνες. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,4%, με τον κλάδο λιανικής να υφίσταται το μεγαλύτερο πλήγμα. 

Η μετοχή της Home Depot, της μεγαλύτερης αλυσίδας ειδών βελτίωσης κατοικίας, αναθεώρησε πτωτικά τις προοπτικές για τις πωλήσεις της και προέβλεψε μεγαλύτερη του αναμενομένη πτώση των κερδών της, την ώρα που τα τελευταία στοιχεία στις ΗΠΑ για τις πωλήσεις λιανικής τον Απρίλιο έδειξαν ότι αυξήθηκαν κατά το ήμισυ των προβλέψεων της αγοράς. 

«Οι καταναλωτές σφίγγουν το ζωνάρι. Ωστόσο, από πλευράς αγορών, τα στοιχεία δεν είναι και τόσο άσχημα καθώς ενισχύουν το σενάριο ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα μπορούσε να προχωρήσει σε μία παύση των επιτοκιακών της αυξήσεων τον επόμενο μήνα», αναφέρει ο Στηβ Σόσνικ, στρατηγικός αναλυτής της Interactive Brokers. 

Tην ίδια στιγμή, επικρατεί έντονη νευρικότητα ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το ανώτατο όριο του χρέους και τη συνεχιζόμενη επιθετική ρητορική της ΕΚΤ, γεγονός που έχει επισκιάσει τα όποια θετικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. 

Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της δύο φορές ακόμη κατά 25 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το τελευταίο poll του Reuters, με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν να θεωρούν ως μεγαλύτερο κίνδυνο τις συνεχιζόμενες επιτοκιακές αυξήσεις. 

Από τους επιμέρους κλάδους, αυτός του αυτοκινήτου υποχώρησε 0,9% στον απόηχο των αποθαρρυντικών στοιχείων στην Κίνα που πυροδότησαν ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας της. Σημαντική πτώση σημείωσε η μετοχή της Embracer Group, κατά 15,9%, ασκώντας τις μεγαλύτερες πιέσεις στο δείκτη STOXX 600. 

Σε πτώση 0,9% και ο δείκτης τηλεπικοινωνιών, με τη μετοχή της Telecom Italia να χάνει 2,2% της αξίας της εν μέσω της κλιμακούμενης αβεβαιότητας ως προς τη διαδικασία υποβολής προσφοράς για το τμήμα δικτύων του ομίλου. 

Στη Βρετανία, η μετοχή της Vodafone υποχώρησε 7,4% από τη στιγμή που η εταιρεία προειδοποίησε για πτώση των ταμειακών ροών κατά 1,5 δισ.ευρώ φέτος, με την διευθύνουσα σύμβουλο να προαναγγέλει τα σχέδια για περικοπή 11.000 θέσεων εργασίας σε ορίζοντα τριετίας. 

Από τους επιμέρους δείκτες, o γερμανικός δείκτης DAX σημείωσε μικρές απώλειες 0,1% στις 15.897,93 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 0,2% στις 7.406,01 μονάδες. Οι δείκτες κινήθηκαν σε ανοδικό έδαφος για το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να κρατήσουν τα κέρδη τους μέχρι το τέλος.

Aντίστοιχα και ο βρετανικός FTSE 100 έχασε τα αρχικά κέρδη του, κλείνοντας τελικά με απώλειες 0,3% στις 7.751,08 μονάδες. 

Στην ευρπεριφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε πτώση 0,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,1%.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News