Business & Finance Δευτέρα 15/05/2023, 19:49
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Έχασε τα υψηλά του ο δείκτης STOXX – Μεικτά πρόσημα

Ευρωπαϊκές μετοχές: Έχασε τα υψηλά του ο δείκτης STOXX – Μεικτά πρόσημα

Aνοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές προσπέρασαν την αβεβαιότητα γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους και την αποτυχία ανάδειξης κυβέρνησης στις χθεσινές εκλογές στην Τουρκία. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,3%, αφού άγγιξε υψηλό δύο εβδομάδων στη διάρκεια της συνεδρίασης. 

Γενικότερα, ο δείκτης κινείται σε στενό πλαίσιο διακύμανσης αυτό το μήνα, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις για το πόσο ακόμη οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. 

Παρότι οι τράπεζες παρουσίασαν κέρδη στο σύνολό τους, η μετοχή της BBVA της Ισπανίας, μεταξύ των πλέον εκτεθειμένων ευρωπαϊκών τραπεζών στην τουρκική αγορά, υποχώρησε 4,2% καθώς η χώρα εισέρχεται σε δεύτερο γύρο αναμέτρησης. 

«Συνολικά, η προοπτική εξακολουθεί να είναι θετική, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο μετά από μαζικά μέτρα κρατικής στήριξης και εξακολουθούμε να παλεύουμε με υψηλό και επίμονο πληθωρισμό», αναφέρει η Ντανιέλα Χάθορν, αναλύτρια της Capital.com. 

Tα τελευταία στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στη Γερμανία έδειξαν ελαφρά πτώση τον Απρίλιο, την πρώτη ετήσια πτώση από το Δεκέμβριο του 2020, ενώ τα τελευταία στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στη Σουηδία έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου πτώση τον Απρίλιο. 

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης υποχώρησαν περισσότερο του αναμενομένου το Μάρτιο, καθώς μειώθηκε η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών.

Και ενώ η Φέντεραλ Ριζέρβ έχει αφήσει ανοικτή την πόρτα για παύση των επιτοκιακών αυξήσεων τον επόμενο μήνα, η ΕΚΤ σηματοδότησε ότι επίκεινται περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις. 

Μεταξύ των μετοχών που γνώρισαν τη μεγαλύτερη άνοδο, η Axa «είδε» τη μετοχή της να ενισχύεται 2,4% καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ευρώπης παρουσίασε καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. 

Από τα επιμέρους ταμπλό, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με άνοδο 0,3%, ο DAX στην Φρανκφούρτη με οριακή άνοδο 0,02% και ο CAC 40 στο Παρίσι με 0,05%. Αντίθετα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 0,37%. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News