Business & Finance Πέμπτη 4/05/2023, 20:25
ΑΓΟΡΕΣ

Ήπια αντίδραση στη «γερακίσια» στάση της ΕΚΤ – Τι είδαν οι αγορές πίσω από τις λέξεις

Ήπια αντίδραση στη «γερακίσια» στάση της ΕΚΤ – Τι είδαν οι αγορές πίσω από τις λέξεις

Με πολύ ήπιο τρόπο αντέδρασε η αγορά κρατικών ομολόγων, η πιο ευαίσθητη στις επιτοκιακές αυξήσεις, στο «γερακίσιο» μήνυμα της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που φαίνεται ωστόσο αποδυναμωμένο σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις. 

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ σημείωσαν σημαντική αποκλιμάκωση, αγγίζοντας χαμηλό μηνός, από τη στιγμή που η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια λιγότερο σε σχέση με τις μέχρι τώρα συνεδριάσεις, κατά 25 μονάδες βάσης, ισχυροποιώντας το σενάριο ότι πλησιάζει στο τέλος του σημερινού κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. 

Η ΕΚΤ επιβράδυνε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων και διατήρησε ανοικτές τις επιλογές της ως προς τις μελλοντικές κινήσεις της, καθώς παραμένει δεσμευμένη στη μάχη κατά του πληθωρισμού.  

Οι αγορές χρήματος βλέπουν το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, σήμερα στο 3,25%, στο 3,75% έως το Σεπτέμβριο του 2023, που σημαίνει ότι θα μεσολαβήσουν δύο ακόμη επιτοκιακές αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης.

Η απόδοση του γερμανικού διετούς αποκλιμακώθηκε 13 μονάδες βάσης στο 2,55%, ενώ του 10ετούς περιορίστηκε 5,5 μονάδες βάσης στο 2,19%. Να σημειωθεί ότι οι αποδόσεις του ευρώ κινούνταν ανοδικά στην αρχή της συνεδρίασης και πριν από την ανακοίνωση της ΕΚΤ. 

«Η απόφαση της ΕΚΤ ήταν πλήρως προεξοφλημένη. Περιμένουμε μία ακόμη αύξηση των 25 μονάδων βάσης τον Ιούνιο. Τότε, εκτός και εάν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαίου αποδειχθούν ισχυρότερα του αναμενομένου, η ΕΚΤ μπορεί να στείλει ένα μήνυμα αντίστοιχο με αυτό της Fed ότι μπορεί να ακολουθήσει μία παύση στις επιτοκιακές αυξήσεις», ανέφερε ο Μασιμιλιάνο Μάξια, στρατηγικός αναλυτής της Allianz Global Investors. O ίδιος ωστόσο επεσήμανε ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ έχει σχεδόν ολοκληρώσει το έργο της σε αντίθεση με την ΕΚΤ που έχει ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσει. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε ελαφρώς στο 4,12% με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 191 μονάδες βάσης. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση περιορίστηκε ελαφρώς στο 4,07% με το spread στις 184 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,64%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 49 εκατ. ευρώ.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσης ότι σταματά τις επανεπενδύσεις των ομολόγων που διακρατεί στο πλαίσιο του κανονικού της προγράμματος ΑΡΡ από τον Ιούλιο. «Πιστεύω ότι η απόφαση της ποσοστικής σύσφιγξης δεν θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις ομολογιακές απόδοσεις και τα spread, καθώς ήδη η Ευρωζώνη έχει εκδώσει το 70% των ομολόγων που έχει προγραμματίσει για φέτος», αναφέρει ο Φρανσέσκο Μαρία Ντι Μπέλα, στρατηγικός αναλυτής της Unicredit.  

Nα σημειωθεί ότι οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ έχουν παρουσιάσει σημαντική αποκλιμάκωση από τις αρχές Μαρτίου, με τα προβλήματα στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα να στρέφουν τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο των κρατικών ομολόγων. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε κατά 55 μονάδες βάσης, χαμηλότερα από το υψηλό 12ετίας του 2,77% που άγγιξε στις αρχές Μαρτίου. 

Συνάλλαγμα

Στην αγορά ξένου συναλλάγματος, το ευρώ υποχώρησε 0,50% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία στο 1,1004, χαμηλότερα από το υψηλό 13 μηνών, του 1,1096, που άγγιξε την προηγούμενη εβδομάδα. Ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε 0,30% στις 101,52 μονάδες, υψηλότερα από το χαμηλό έτους, των 100,78 μονάδων, που άγγιξε στις 14 Απριλίου. 

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στην ευρωπαϊκή αγορά μετοχών καταγράφησαν καθοδικές τάσεις, από τη στιγμή που η ΕΚΤ μείωσε μεν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, αλλά σηματοδότησε περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της. Βουτιά σημείωσε η μετοχή της Skanska από τη στιγμή που τα κέρδη της επλήγησαν από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια.  

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 6000 υποχώρησε 0,5%, παραμένοντας κοντά στο χμαηλό μηνός που άγγιξε στην αρχή της εβδομάδας. 

«Οι σημερινές εξελίξεις μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει πιθανότατα τα επιτόκια κάποιες φορές ακόμη προτού προχωρήσει σε παύση των επιτοκιακών αυξήσεων, που θα σημάνει κορύφωση στο 3,75% για το βασικό επιτόκιο καταθέσεων αντί για το 4%», ανέφερε ο Άντριου Κένινγκχαμ, οικονομολόγος της Capital Economics. 

H σουηδική κατασκευάστρια εταιρεία Skanska AB είδε τη μετοχή της να υποχωρεί 11,1%, από τη στιγμή που ανακοίνωσε απότομη πτώση στα λειτουργικά κέρδη της στο πρώτο τρίμηνο. 

Οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν 1,5% εν μέσω ανησυχιών για την αναστάτωση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιφερειακή τραπεζική αγορά των ΗΠΑ, από τη στιγμή που η μετοχή της PacWest Bancorp υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, μετά την είδηση ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για πιθανή πώληση ή άλλες στρατηγικές επιλογές.  

Στα επιμέρους ταμπλό, o γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,51%, στις 15.734,24 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να υποχωρεί κατά 0,85%, στις 7.340,77 μονάδες και τον βρετανικό FTSE 100 να καταγράφει πτώση 1,10%, στις 7.702,64.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 0,61%, στις 26.670,29 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε 0,36%, στις 9.043,60.

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ για επιτόκια: Εχουμε δρόμο μπροστά μας, δεν σταματάμε

EKT: Αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης

Ευρωζώνη: Αποκλιμάκωση των τιμών παραγωγού στο 5,9% τον Μάρτιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News