Business & Finance Τρίτη 2/05/2023, 20:17
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Nέο sell off στις τραπεζικές μετοχές

Αγορές: Nέο sell off στις τραπεζικές μετοχές

«Κοκκίνησαν» τα ταμπλό στη Wall Street, καθώς το selloff των αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών πυροδότησε νέες ανησυχίες για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με τους επενδυτές να στρέφονται στο ασφαλές ενεργητικό, όπως τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.  

Οι μετοχές των PacWest Bancorp και Western Alliance Bancorp υποχώρησαν περισσότερο από 25% εκάστη, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να δοκιμάζουν τις αντοχές του χρηματοπιστωτικού συστήματος μετά τη δεύτερη μεγαλύτερη κατάρρευση στην τραπεζική ιστορία των ΗΠΑ. 

Ο S&P 500 υποχώρησε ενδοσυνεδριακά 1,5% με τις 21 εισηγμένες στον τραπεζικό δείκτη KBW Bank Index να καταγράφουν πτώση. Τα διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο SPDR S&P Regional Banking βούλιαξε περίπου 8% οδεύοντας προς το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2020. 

Επίσης, οι Comerica και Zions Bancorp υποχώρησαν εκάστη περισσότερο από 10%, ενώ η Charles Schwab, ο χρηματιστηριακός κολοσσός με τραπεζικές υπηρεσίες που βρέθηκε και αυτός υπό πίεση τον προηγούμενο μήνα, υποχώρησε 5,3%. 

Η νέα πτώση λαμβάνει χώρα από τη στιγμή που η First Republic Bank τέθηκε υπό τον έλεγχο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλισης Καταθέσεων και της JPMorgan Chase με τον τραπεζικό δείκτη ΚΒW να υποχωρεί περίπου 30% από τις αρχές του έτους έως σήμερα. Η άμεση κινητοποίηση των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών για τη διάσωση της First Republic δεν φαίνεται μέχρι στιγμής αρκετή για να ανακόψει την ελεύθερη πτώση των μετοχών των αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών. 

Regional Bank Rout Deepens
 
 

«Η συμφωνία της JPMorgan να θέσει υπό τον έλεγχο της τη First Republic μας έδωσε μία ημέρα ηρεμίας στον τραπεζικό κλάδο. Οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών παραμένουν ευάλωτες έως ότου υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί. Η Wall Street διερωτάται ποιά τράπεζα θα μπορούσε να είναι η επόμενη που θα χρειαστεί διάσωση», αναφέρει ο Εντ Μόια, αναλυτής της Oanda. 

Ευρωπαϊκές μετοχές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές βούλιαξαν χθες καθώς η πτώση των τιμών πετρελαίου άσκησαν πιέσεις στον ενεργειακό κλάδο, με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για νέα επιτοκιακή αύξηση των 25 μονάδων βάσης από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 παρουσίαζε νευρικότητα στην αρχή της συνεδρίασης για να υποχωρήσει όμως σημαντικά προς το τέλος και να κλείσει τελικά με πτώση 1,24%. 

Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχώρησαν 4,5%, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αποτιμήσουν την πτώση των τιμών πετρελαίου, τον αντίκτυπο των επιτοκιακών αυξήσεων στην οικονομία και την απότομη συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα. 

Η μετοχή του ενεργειακού γίγαντα ΒΡ υποχώρησε 8,6% καθώς τα κέρδη της ήταν χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2022 και το σχέδιο επαναγοράς μετοχών ύψους 4 δισ.δολαρίων ετησίως ήταν κατώτερο των προσδοκιών. 

Όλοι οι τομείς κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος, με τις μετοχές των μίντια και των εταιρειών εξόρυξης να υποχωρούν 4,4% και 2,2% αντίστοιχα. 

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βγήκε αντίδραση πριν το κλείσιμο

Τράπεζες: «Η κρίση τελείωσε», λέει ο Jamie Dimon – Δεν συμφωνούν όλοι

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News