Business & Finance Παρασκευή 28/04/2023, 20:37
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδος 1,9% τον Απρίλιο με στήριγμα τα εταιρικά αποτελέσματα

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδος 1,9% τον Απρίλιο με στήριγμα τα εταιρικά αποτελέσματα

Οι ευρωπαϊκές μετοχές άλλαξαν κατεύθυνση στο τέλος της συνεδρίασης, από τη στιγμή που τα θετικά αποτελέσματα και η άνοδος του ενεργειακού κλάδου βοήθησαν το δείκτη STOXX 600 να ξεπεράσει τα «σκοτεινά» στοιχεία για την Ευρωζώνη και την πτώση των τραπεζικών μετοχών.

Ο STOXX 600 ενισχύθηκε 0,6% στη συνεδρίαση, προσθέτοντας 1,9% στην αξία του αυτό το μήνα, μετά από έναν ιδιαίτερα δύσκολο μήνα το Μάρτιο στη διάρκεια του οποίου κατέρρευσαν δύο περιφερειακές τράπεζες. 

«Ο Απρίλιος έκλεισε με μικρή άνοδο για τις μετοχές, μετά από μία εβδομάδα στη διάρκεια της οποίας τα εταιρικά κέρδη προσέφεραν νέα θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, η πρώτη εβδομάδα του νέου μηνός αναμένεται να είναι εξίσου δραστήρια με την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, με περισσότερα μεγάλα ονόματα από τον κόσμο του επιχειρείν να ανακοινώνουν αποτελέσματα», αναφέρέι ο Κρις Μπότσαμπ, αναλυτής της online πλατφόρμας συναλλαγών IG. 

Οι λεγόμενοι «αμυντικοί» κλάδοι, όπως real estate και υγείας, ενισχύθηκαν 5,2% και 4,7% αντίστοιχα, ξεπερνώντας άλλους ευρωπαϊκούς κλάδους αυτό το μήνα. Ο κλάδος τεχνολογίας και εξόρυξης μετάλλων γνώρισαν τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες, με πτώση 4,7% και 5,6% αντίστοιχα. 

Για τη σημερινή συνεδρίαση, ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου καθοδήγησε τα κέρδη με άνοδο 2%, καθώς ενισχύθηκαν οι μετοχές ενεργειακών εταιρειών, αντισταθμίζοντας την πτώση 1,4% των τραπεζών. 

Η βρετανική τράπεζα NatWest υποχώρησε 3,7%, αφότου ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις της μειώθηκαν κατά 20 δισ.στερλίνες στη διάρκεια του τριμήνου. Ο δείκτης πάντως FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 3% τον Απρίλιο, ξεπερνώντας σε επίδοση άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

Η μετοχή της Electrolux ενισχύθηκε 15,5%, καθώς η σουηδική εταιρεία οικιακών συσκευών παρουσίασε πωλήσεις και λειτουργικές ζημίες στο πρώτο τρίμηνο που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς. 

Aπό τα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,77%, παρότι η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη στο πρώτο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε 0,1%. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,3% της αξίας του, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,79% μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε 4,1% τον Απρίλιο.

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News