Χρηματιστήριο Αθηνών: Διεθνείς πιέσεις με ισχνό τζίρο
Σταθερά πτωτικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών με την αξία των συναλλαγών να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα - Βαρίδι οι τραπεζικές μετοχές.
Σταθερά πτωτικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ενώ στο κόκκινο κινούνται και οι ευρωαγορές με φόντο τα στοιχεία για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.
Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,95% στις 1.085,57 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών παραμένει καθηλωμένη στα 28,9 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός κλάδος υποχωρεί πάνω από 2%, με τη μεγαλύτερη βουτιά, άνω του 3%, να καταγράφει η Eurobank. Επίσης, μεγάλη πτώση καταγράφει και σήμερα η ΕΥΔΑΠ, μετά τη χθεσινή βουτιά 5,88% λόγω των απογοητευτικών αποτελεσμάτων της.
Από εκεί και πέρα, από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Σαράντης (+1,16%), της Lamda Development (+0,80%) και της Quest Συμμετοχών (+0,71%). Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης των Ταξιδιών (+0,15%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει οι δείκτης των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-8,44%).
Σημειωτέον ότι μια ακόμα θετική έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες έρχεται από την Jefferies, καθώς βλέπει ευνοϊκούς καταλύτες για τον κλάδο. Ωστόσο, οι αναλυτές της σημειώνουν ότι μία κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα έφερνε 4 πιθανούς κινδύνους, αλλά οι επιπτώσεις τους είναι σχετικά περιορισμένες, σημειώνουν οι αναλυτές.
Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 καταγράφει οριακή άνοδο 0,15% με τις μετοχές των εταιρειών κατασκευής και πρώτων υλών να σημειώνουν νωρίτερα τη μεγαλύτερη άνοδο, ενώ οι μετοχές των εταιρειών κοινής ωφελείας σημείωναν πτώση 0,6%.
Ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,12%, στις 15.782 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 0,73% στις 7.428 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,07%, στις 7.825,6 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό νότο, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει πτώση1,46%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 1,3%.
Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές προβλέψεις της Eurostat, οριακή ανάπτυξη 0,1% κατέγραψε η οικονομία της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο το ΑΕΠ του μπλοκ είχε παραμείνει αμετάβλητο. Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 1,3%.
Σε τριμηνιαία βάση, μεγαλύτερη ανάπτυξη ανάμεσα στα κράτη μέλη για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, κατέγραψε η Πορτογαλία με αύξηση 1,6%, ενώ ακολουθούν η Ισπανία, η Ιταλία και η Λετονία με αύξηση 0,5%. Αντιθέτως, συρρίκνωση εμφανίστηκε στην Ιρλανδία (-2,7%) και την Αυστρία (-0,3%).
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο τρίμηνο του 2023 καταγράφηκε ανάπτυξη 0,3% έναντι οριακής συρρίκνωσης 0,1% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση καταγράφηκε ανάπτυξη 1,3%.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News