Business & Finance Παρασκευή 28/04/2023, 11:16
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Επικράτηση των πωλητών με αιχμή τις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης στο ΧΑ υποχωρεί κατά 1,71%. Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφονται μεικτά πρόσημα

Χρηματιστήριο: Επικράτηση των πωλητών με αιχμή τις τράπεζες

Μια από τα ίδια είναι η εικόνα για το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά το άνοιγμα της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας, καθώς κυριαρχούν οι επιλεκτικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών με τον τζίρο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. 

O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 1.091,1 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,45% με την αξία των συναλλαγών στα 5,99 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,71%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της Εθνικής, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές του ΟΛΠ, της Quest Συμμετοχών και της Τέρνα Ενεργειακή.

Η διορθωτική κίνηση μετά την ισχυρή άνοδο που έχει καταγραφεί από τις αρχές του έτους, συνεχίζεται εν μέσω της πολιτικής αβεβαιότητας λόγω εκλογών. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, ενώ στις θετικές εκθέσεις για τις τράπεζες ήρθε να προστεθεί η Goldman Sachs, η οποία επαναλαμβάνει την εποικοδομητική της θέση ως προς την πορεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ενώ θέτει νέες υψηλότερες τιμές-στόχους. Η τράπεζα βλέπει συνέχεια στην άνοδο των μετοχών των ελληνικών τραπεζών με την Alpha Bank να πρωταγωνιστεί με περιθώριο ανόδου 43% και τις Εθνική, Πειραιώς και Eurobank να ακολουθούν με 29%, 25% και 15%, αντίστοιχα.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφονται μεικτά πρόσημα, στον απόηχο της χθεσινοβραδινής ανόδου στη Wall Street, με ώθηση από τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα εν αναμονή των στοιχείων για το ΑΕΠ που θα ανακοινωθούν σήμερα με τους επενδυτές να ελπίζουν ότι θα επιβεβαιωθεί η ανθεκτικότητα της οικονομίας στην Ευρωζώνη. 

Εν τω μεταξύ, ήδη ανακοινώθηκε ότι το ΑΕΠ της Γαλλίας αυξήθηκε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο, έπειτα από τη στασιμότητα που είχε παρουσιάσει το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους. Την ίδια ώρα, στην Ισπανία ο πληθωρισμός αυξήθηκε 4,1% τον Απρίλιο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 καταγράφει οριακή άνοδο 0,1% με τις μετοχές των εταιρειών κατασκευής και πρώτων υλών να σημειώνουν νωρίτερα τη μεγαλύτερη άνοδο, ενώ οι μετοχές των εταιρειών κοινής ωφελείας σημείωναν πτώση 0,6%. 

Ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,27%, στις 15.844 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 0,22% στις 7.468 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,1%, στις 7.823 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό νότο, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει πτώση 0,38%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 0,3%.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η Mercedes-Benz επιβεβαίωσε το outlook που έχει δώσει μετά την ανακοίνωση υψηλότερων κερδών και εσόδων, ενώ η ιταλική Eni ανακοίνωσε πτώση κερδών κατά 11%, ωστόσο τα αποτελέσματά της ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις. Τέλος, μετά την Barclays, και η βρετανική τράπεζα NatWest ανακοίνωσε ανακοίνωση των εκτιμήσεων κέρδη για τους πρώτους τρεις μήνες του 2023. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News