Business & Finance Τετάρτη 26/04/2023, 20:33
ΑΓΟΡΕΣ

Οι θεμελιώδεις παράγοντες που τροφοδοτούν το ράλι στις ευρωπαϊκές μετοχές

Οι θεμελιώδεις παράγοντες που τροφοδοτούν το ράλι στις ευρωπαϊκές μετοχές

Oι ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και η μείωση του κόστους φυσικού αερίου έχουν πυροδοτήσει το ράλι στην ευρωπαϊκή αγορά μετοχών, σε μία εξέλιξη που έρχεται σε αντίθεση με τις περυσινές συνθήκες φόβου που είχε δημιουργήσει πέρυσι η ενεργειακή κρίση. 

«Αναμένουμε ότι το κόστος φυσικού αερίου θα αυξηθεί, όμως πρόκειται για πολύ μεγάλη αποκλιμάκωση αυτή που έχουμε δει μέχρι τώρα. Γεγονός που θα μπορούσε να δώσει στους Ευρωπαίους καταναλωτές το έναυσμα για να δαπανήσουν πολύ περισσότερα σε πολύ είδη», αναφέρει ο Vance Barse, ιδρυτής της Your Dedicated Fiduciary. 

Oι μετοχές του ευρωπαϊκού κλάδου πολυτελών ειδών είναι μεταξύ αυτών που πρωταγωνιστούν το 2023, με τις Rolls Roych να καταγράφει άνοδο 58%, ενώ οι Hermes και LVMH ενισχύονται κατά 34% και 33% αντίστοιχα. 

«Στο μέσον του 2022, υπήρξε ένα πολύ αρνητικό κλίμα αναφορικά με τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης στις προοπτικές ανάπτυξης. Μετά όμως από ένα θερμότερο χειμώνα και αύξηση των αποθεμάτων, οι φόβοι αυτοί έχουν σήμερα περιοριστεί», αναφέρει ο Matt Bartolini της SPDR Americas Research for State Street. 

Tα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά ETFs αναμένεται να παρουσιάσουν ισχυρά κέρδη για φέτος. Το SPDR Euro Stoxx 50, το οποίο άγγιξε υψηλό 52 εβδομάδων τη Δευτέρα, έχει ενισχυθεί περισσότερο από 18% φέτος, ενώ άνοδο 16% καταγράφει και το iShares MSCI Eurozone ETF. 

O Bartolini σημειώνει ότι η απομάκρυνση των ανησυχιών για την ενεργειακή κρίση έχει επαναφέρει την αισιοδοξία στην Ευρωπαϊκή αγορά. «Αρχίζουμε να βλέπουμε επενδυτές να επιστρέφουν. Και υπάρχουν περισσότερες θετικές από αρνητικές ενδείξεις στην ευρωπαϊκή αγορά αυτή τη στιγμή».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News