Business & Finance Τετάρτη 26/04/2023, 11:17
ΑΓΟΡΕΣ

Τραπεζικά βαρίδια «ρίχνουν» ΧΑ και ευρωαγορές

Νέα υποχώρηση καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω πτωτικού κλίματος στις ευρωαγορές

Τραπεζικά βαρίδια «ρίχνουν» ΧΑ και ευρωαγορές

Νέα υποχώρηση καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τη διήμερη διόρθωση, με την αγορά να υποχωρεί στα επίπεδα των 1.080 μονάδων. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται ξανά οι τραπεζικές μετοχές εν μέσω διεθνών ανησυχιών για τον τραπεζικό τομέα μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της UBS και της First Republic Bank, αλλά και της Santader στην Ισπανία.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.081,22 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,85% με την αξία των συναλλαγών να παραμένει, πάντως, σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, στα 6,9 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί πάνω από 2% με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνονται σε Πειραιώς και Eurobank, ενώ πάνω από 1% πέφτουν και οι μετοχές της Εθνικής και της Alpha Bank. Από εκεί και πέρα, υποχωρούν σημαντικά και οι μετοχές των Autohellas, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή.

Αλλά και τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν και σήμερα -σε συνέχεια των απωλειών στη Wall Street- καθώς επανήλθαν οι φόβοι για την υγεία των τραπεζών παρά την ευφορία από τα σταθερά κέρδη των τεχνολογικών κολοσσών Microsoft και Alphabet.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,9% και βρίσκεται στις 462,6 μονάδες με τον τραπεζικό κλάδο να σημειώνει απώλειες 1%. Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX βρίσκεται στις 15.731,7 μονάδες με -0,8%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 1% στις 7.455 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει μικρότερη πτώση 0,5% στις 7.848,5 μονάδες. Ομοίως, στην Ιταλία ο FTSE MIB χάνει 1%, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 υποχωρεί κατά 0,9% στις 9.205 μονάδες.

Τα εταιρικά αποτελέσματα των τεχνολογικών κολοσσών Microsoft και Alphabet ξεπέρασαν τις αρχικές προσδοκίες, αλλά οι ανησυχίες για ενδεχόμενη ύφεση στη μεγαλύτερη αμερικανική οικονομία κρατάει σε χαμηλά επίπεδα τη διάθεση για επενδυτικό ρίσκο.

Παράλληλα, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις αποφάσεις της Fed και της EKT την ερχόμενη εβδομάδα για τα επιτόκια. Στους αξιωματούχους της ΕΚΤ που προαναγγέλλουν αυξήσεις επιτοκίων ήλθε να προστεθεί ο Boris Vujcic, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο οποίος δήλωσε ότι πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν πολύ υψηλές.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News