ΧΑ: Πιέσεις κάτω από τις 1.100 μονάδες με τις τράπεζες στο επίκεντρο
Πτώση και στις ευρωαγορές με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα - Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων οι τράπεζες
Η πτωτική πορεία που ξεκίνησε χθες συνεχίζεται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών με την αγορά να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 1.100 μονάδων, ενώ στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές. Απώλειες καταγράφουν και οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν μια σειρά από εταιρικά αποτελέσματα.
O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 1.094,5 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,95% με την αξία των συναλλαγών στα 7,03 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,86%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,27%. Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Alpha Bank (-2,19%), της Πειραιώς (-2,09%), της ΑΔΜΗΕ (-1,89%) και της Εθνικής (-1,72%). Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές του ΟΛΠ (+0,52%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+0,48%) και της Coca Cola HBC (+0,37%). Σε ότι αφορά τους δείκτες, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται αυτοί των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-7,19%), των Προσωπικών Προϊόντων (-1,81%) και των Τραπεζών (-1,74%).
Η αγορά δείχνει διάθεση κατοχύρωσης κερδών καθώς οδεύουμε στις εκλογές και δεν είναι ξεκαραθακαρισμένο το τοπίο για την επόμενη μέρα. Πάντως, σήμερα οι αναλυτές της DZ Bank χαρακτηρίζουν αρκετά αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η S&P αποφάσισε να αναβαθμίσει τις προοπτικές της αξιολόγησης ΒΒ+ της Ελλάδας σε θετικές, παρά τις αβεβαιότητες γύρω από τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Όπως εξηγούν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου, το σκεπτικό της S&P είναι ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων των τελευταίων χρόνων θα είναι αρκετό κίνητρο για να συνεχίσει η Ελλάδα στο ίδιο δημοσιονομικό μονοπάτι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Εν τω μεταξύ, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει πτώση 0,5% με τις μετοχές των εταιρειών εξόρυξης και των τραπεζών να υποχωρούν νωρίτερα κατά 1,8% και 1,5% αντίστοιχα, μετά τα αποτελέσματα της UBS. Ο δείκτης των εταιριών τροφίμων και ποτών κατέγραψε νωρίτερα απώλειες 0,2%.Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,45% στις 7.876,2 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,25% στις 15.823,3 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,72% στις 7.518,5 μονάδες.
H μετοχή της UBS σημειώνει βουτιά άνω του 2%, καθώς η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,03 δισ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του 2023, μειωμένα κατά 52% σε σχέση με πέρυσι, λόγω της δικαστικής διαμάχης για τα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ, στην οποία εμπλέκεται η ελβετική τράπεζα. Λόγω του κόστους της υπόθεσης αυτής, ενέγραψε αυξημένες προβλέψεις, κατά 665 εκατ. δολάρια. Οι αναλυτές περίμεναν κέρδη 1,75 δισ. δολαρίων από τη UBS.
Αντιθέτως, κέρδη σημειώνει η Nestle καθώς τα αποτελέσματά της ξεπέρασαν ελαφρά τις εκτιμήσεις, ενώ η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι τιμές των προϊόντων αυξήθηκαν κατά 9,8% σε ετήσια βάση, αλλά ο συνολικός όγκος πωλήσεων παρουσίασε μικρή μείωση της τάξης του 0,5%. Ομοίως, η Novartis που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις της και αναβάθμισε το outlook της ετήσιας κερδοφορίας της.
Εν αναμονή των αποφάσεων Fed και ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα σχετικά με τα επιτόκια, ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane δήλωσε στη γαλλική «Le Monde» ότι τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία δείχνουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει ξανά τα επιτόκιά της στην επόμενη συνεδρίαση της στις 4 Μαΐου. Το αν θα έχουμε ένα ακόμη βήμα 0,25% ή 0,5% εξαρτάται πλέον από τον πληθωρισμό και τα στοιχεία τραπεζικών δανείων που θα ανακοινωθούν δύο ημέρες πριν από την απόφαση.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
DZ Bank: Γιατί η S&P αναβάθμισε το outlook της Ελλάδας παρά την πολιτική αβεβαιότητα
ΧΑ: Σημαντική υποχώρηση με περιορισμένο τζίρο
Wall Street: Πτώση για το Nasdaq με το βλέμμα στις Big Tech
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News