Business & Finance Κυριακή 23/04/2023, 12:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ζιμπάμπουε: Θα εισαγάγει ψηφιακό νόμισμα με βάση τον χρυσό

Ζιμπάμπουε: Θα εισαγάγει ψηφιακό νόμισμα με βάση τον χρυσό

Ψηφιακό νόμισμα που θα υποστηρίζεται από χρυσό και θα έχει ως στόχο τη σταθεροποίηση της τοπικής μονάδας από τη συνεχή υποτίμησή της έναντι του δολαρίου θα εισαγάγει σύντομα η Ζιμπάμπουε, ανέφερε η κρατική εφημερίδα Sunday Mail, επικαλούμενη τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Τζον Μανγκουντία.

Η κίνηση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους κατέχουν μικρά ποσά σε δολάρια Ζιμπάμπουε να ανταλλάξουν τα χρήματά τους με ψηφιακές μάρκες για την αποθήκευση αξίας και την αντιστάθμιση έναντι της μεταβλητότητας του νομίσματος, αναφέρει η έκθεση.

Οι μάρκες θα βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι όσοι έχουν χαμηλά ποσά συναλλάγματος θα μπορούν να αγοράσουν τις χρυσές μονάδες «έτσι ώστε να μην αφήσουμε κανέναν και κανένα μέρος πίσω», όπως δήλωσε ο Μανγκούντια.

Πέρυσι, η χώρα της νότιας Αφρικής εισήγαγε επίσης χρυσά νομίσματα σε μια προσπάθεια να απορροφήσει την πλεονάζουσα ρευστότητα και να σταθεροποιήσει την τοπική μονάδα. Επισήμως, το τοπικό νόμισμα διαπραγματεύεται στα 1.000,4 δολάρια Ζιμπάμπουε έναντι του δολαρίου, αλλά στους δρόμους της πρωτεύουσας αλλάζει εύκολα χέρια στα 1.750 δολάρια Ζιμπάμπουε.

Ο Μανγκούντια ανέφερε ότι η τρέχουσα μεταβλητότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας οφειλόταν στις προσδοκίες για αυξημένη προσφορά συναλλάγματος στην αγορά, όταν θα ξεκινούσε η περίοδος δημοπρασιών καπνού τον Μάρτιο.

Μέχρι σήμερα, από την έναρξη της περιόδου δημοπρασιών, η Ζιμπάμπουε έχει εξάγει 54,9 κιλά καπνού αξίας 307 εκατομμυρίων δολαρίων. Κατά την ίδια περίοδο πέρυσι, είχε στείλει 57 εκατομμύρια κιλά αξίας 295,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ζιμπάμπουε εγκατέλειψε το νόμισμά της το 2009, αντικαθιστώντας το κυρίως με το αμερικανικό δολάριο αφού ένα επεισόδιο υπερπληθωρισμού κατέστησε το τοπικό χρήμα άχρηστο. Το δολάριο Ζιμπάμπουε επανήλθε το 2019 σε μια προσπάθεια να αναζωογονηθεί η στάσιμη οικονομία, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε τον Ιούνιο να καταστήσει το δολάριο και πάλι νόμιμο χρήμα για να προσπαθήσει να τιθασεύσει τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμών.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News