Business & Finance Κυριακή 23/04/2023, 10:34
ΑΓΟΡΕΣ

Τα υψηλής απόδοσης νομίσματα της Ευρώπης εκθρονίζονται από το ευρώ

Τα υψηλής απόδοσης νομίσματα της Ευρώπης εκθρονίζονται από το ευρώ

Η Νορβηγία και η Σουηδία δεν είναι πλέον οι χώρες όπου οι επενδυτές στην αγορά συναλλάγματος μπορούσαν να απευθυνθούν για να κυνηγήσουν υψηλότερες αποδόσεις.

Τα σχετικά υψηλά επιτόκια των Σκανδιναβικών χωρών και ο χαμηλός πληθωρισμός έκαναν τα νομίσματα των δύο χωρών ευνοϊκό στοίχημα για carry trade κάθε φορά που η ζήτηση για πιο ριψοκίνδυνα νομίσματα ήταν υψηλή. Οι επενδυτές δανείζονταν σε νομίσματα χαμηλής απόδοσης όπως το ευρώ και το ελβετικό φράγκο και χρησιμοποιούσαν τα χρήματα αυτά για να αγοράζουν νορβηγική κορώνα και σουηδική κορώνα. 

Όμως, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός σημαίνει ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ αναμένεται να φθάσουν ή ακόμη και να ξεπεράσουν τα αντίστοιχα των σκανδιναβικών χωρών, κάτι που θα συμβεί μόλις δεύτερη φορά στην ιστορία του ευρώ, με την κορώνα Σουηδίας και Νορβηγίας να χάνουν την ελκυστικότητά τους στο carry trade. 

To νόμισμα της Νορβηγίας αποτελεί αυτό με την χειρότερη επίδοση μεταξύ των χωρών του G10 από τις αρχές του έτους έως σήμερα. Η σουηδική κορώνα διαπραγματεύεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. 

Nordic Risk | NOK, SEK have suffered even as the VIX Index recedes
 
 

Αυτή τη στιγμή, οι κεντρικοί τραπεζίτες σε Όσλο και Στοκχόλμη δεν έχουν και πολλά ακόμη που θα μπορούσαν να κάνουν χωρίς να πλήξουν τις οικονομίες τους. Στη Σουηδία, οι αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με μία από τις χειρότερες κρίσεις στέγης και είναι υψηλός ο κίνδυνος ύφεσης από τις μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις. 

«Ελλοχεύει ο κίνδυνος τα δύο παραπάνω νομίσματα να συνεχίσουν να υποχωρούν καθώς το πλεονέκτημα της απόδοσης έχει αρχίσει να χάνεται. Εάν ο επιθετικός τόνος της ΕΚΤ ξεπεράσει τον αντίστοιχο των κεντρικών τραπεζών της Νορβηγίας και της Σουηδίας, τότε αυτό θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολη την ανάκαμψη της σουηδικής και νορβηγικής κορώνας», αναφέρει ο Dominic Bunning της HSBC. 

Aκόμη και εάν η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας – και εν συνεχεία αυξηθούν ξανά κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,75% – τότε θα φθάσει στο σημείο κορύφωσης που αναμένεται για την ΕΚΤ. 

NOK, SEK Lose their Rate Advantage Over The Euro
 
 

Το κλείσιμο της απόστασης στα επιτόκια, σε συνδυασμό με τις εξασθενημένες οικονομικές προοπτικές, τα δύο νομίσματα θα μπορούσαν να υποχωρήσουν στο 12 ανά ευρώ φέτος, όπως ανέφερε ο στρατηγικός αναλυτής της Nomura Holdings.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News