Business & Finance Παρασκευή 21/04/2023, 20:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Kέρδη για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα

Ευρωπαϊκές μετοχές: Kέρδη για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα

Με άνοδο έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα ενίσχυσαν τις μετοχές της SAP και της EssilorLuxottica, αντισταθμίζοντας την πτώση των εταιρειών στον κλάδο εξόρυξης μετάλλων. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,4%, κλείνοντας με κέρδη για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,54%, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,51% και ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,15%. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σκαρφάλωσε κατά 0,43%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,37%. 

Η μετοχή της εταιρείας λογισμικού για επιχειρήσεις SAP ενισχύθηκε 5,2% στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη του έτους αφότου ανακοίνωσε έσοδα πρώτου τριμήνου καλύτερα των προσδοκιών των αναλυτών. 

Οι μετοχές τεχνολογίας ενισχύθηκαν 0,9%, ενώ ο κλάδος υγείας σημείωσε άνοδο 1,7%, αποτελώντας τους πρωταγωνιστές της σημερινής συνεδρίασης. 

Η μετοχή της EssilorLuxottica ενισχύθηκε 6,3%, δίδοντας σημαντική ώθηση στο δείκτη STOXX 600, από τη στιγμή που η εταιρεία οπτικών ανακοίνωσε αύξηση στα έσοδα πρώτο τριμήνου, χάρη στην ανάκαμψη της κινεζικής αγοράς. 

«Βλέπουμε ανθεκτικότητα από αρκετές επιχειρήσεις, όμως αυτό που διαπιστώνουμε είναι λιγότερο θετικά νέα που όμως δεν είναι και τόσο αρνητικά», αναφέρει ο Nτάνι Χιούσον, επικεφαλής χρηματοοικονομικής ανάλυσης της AJ Bell.

Oι μεταλλευτικοί όμιλοι βρέθηκαν στην χειρότερη θέση με πτώση 3,8%, ακολουθώντας την πτώση των τιμών χαλκού εν μέσω των εξασθενημένων προοπτικών ζήτησης. Ο δείκτης άγγιξε χαμηλό μηνός.

Η είδηση ότι η Χιλή σχεδιάζει να εθνικοποιήσει την τεράστια βιομηχανία λιθίου, που αποτελεί και το δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό μετάλλου άκρου σημαντικού για την ηλεκτροκίνηση, έπληξε τους ομίλους στον μεταλλευτικό κλάδο.

Η μετοχή της Rio Tinto υποχώρησε 5,8% από τη στιγμή που η JPMorgan υποβάθμισε την τιμή στόχο για τη μετοχή της. 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ενισχυθεί περισσότερο από 2% αυτό το μήνα καθώς οι ανησυχίες για μία τραπεζική κρίση έχουν μετριαστεί και οι επενδυτές παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την περίοδο ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων.   

 

moneyreview.gr    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News