Business & Finance Τετάρτη 19/04/2023, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μεικτά πρόσημα υπό τον φόβο νέων επιτοκιακών αυξήσεων

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μεικτά πρόσημα υπό τον φόβο νέων επιτοκιακών αυξήσεων

Ελαφρώς χαμηλότερα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές τη σημερινή συνεδρίαση, μετά την προειδοποίηση από την ολλανδική εταιρεία επεξεργαστών ASML που άσκησε πιέσεις στον κλάδο τεχνολογίας, αν και η άνοδος του κλάδου ασφαλιστικών περιόρισε τις απώλειες. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,1%, παρότι παραμένει κοντά σε υψηλά 14 μηνών. Τα επιθετικά σχόλια αξιωματούχων της ΕΚΤ που σηματοδοτούν περισσότερες επιτοκιακές αυξήσεις βάρυναν το επενδυτικό κλίμα. 

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, παρότι ανέφερε ότι το μέγεθος της αύξησης θα εξαρτηθεί από τα επικείμενα μακροοικονομικά στοιχεία, τη στιγμή που η Goldman Sachs αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τα επιτόκια της ΕΚΤ στο 3,75% από το 3,5%. 

Ο ιδιαίτερα ευαίσθητος στις επιτοκιακές αυξήσεις κλάδος του real estate και ο τεχνολογικός κλάδος υποχώρησε 1% και 1,9% αντίστοιχα.      

Οι μετοχές τεχνολογίας άγγιξαν το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τριών εβδομάδων, από τη στιγμή που οι μετοχές της ASML Holding υποχώρησαν 3,7%, καθώς η εταιρεία παρατηρεί κάποια σημάδια επιφυλακτικότητας μεταξύ των πελατών, που επισκιάζει τα ισχυρά τριμηνιαία αποτελέσματά της. 

Οι κατασκευάστριες τσιπ ASM International, BE Semiconductor και Aixtron υποχώρησαν 1,8% έως 4%. 

Η τελική ανάγνωση των στοιχείων της Eurostat για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη για το μήνα Μάρτιο έδειξαν ότι παραμένει επίμονα υψηλός, εγείροντας ανησυχίες ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις επιτοκιακές αυξήσεις. Εκτός Ευρωζώνης, η Βρετανία παρουσίασε ξανά υψηλό πληθωρισμό στο 10,1% παρότι υποχώρησε από το 10,4% του Φεβρουαρίου. 

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 0,1%, o DAX στην Φρανκφούρτη ενισχύθηκε οριακά κατά 0,7%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι παρουσίασε μικρά κέρδη 0,2%.

Σχετικά καλύτερη ήταν η εικόνα στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB σημείωσε μικρή άνοδο 0,15% και στην Ισπανία ο IBEX 35 έκλεισε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,8%.

Ο κλάδος ασφαλειών της Ευρώπης σημείωσε άνοδο 1,1% με την Allianz να ενισχύεται 1,3% καθώς ένα από τα τμήματά της ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης του μεριδίου που διακρατεί στην online γερμανική τράπεζα N26.

Σε άνοδο 4% και η μετοχή της Heineken, ενώ η UniCredit και η Banco BPM ενισχύθηκαν 2% εκάστη με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει κέρδη 0,8%. 

   

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News