Business & Finance Δευτέρα 17/04/2023, 11:30
ΑΓΟΡΕΣ

Τα blue chip της Ευρωζώνης οδεύουν προς το υψηλότερο επίπεδο από το 2007

Τα blue chip της Ευρωζώνης οδεύουν προς το υψηλότερο επίπεδο από το 2007

Ο δείκτης των blue chip της Ευρωζώνης οδεύει προς το υψηλότερο κλείσιμο από την χρηματοπιστωτική κρίση. 

Ο Euro Stoxx 50 ενισχύεται 0,3% στη σημερινή συνεδρίαση, οδεύοντας προς το υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2007. Η TotalEnergies, η Airbus και η Prosus παρουσιάζουν τις καλύτερες επιδόσεις. 

Ο δείκτης βρήκε στήριγμα από το ράλι του κλάδου πολυτελών ειδών αλλά και τις ισχυρές πωλήσεις της Hermes International και της LVMH χάρη στο άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας μετά τα περιοριστικά μέτρα κατά του Covid 19. Τα κέρδη της LVMH ώθησαν για λίγο την προηγούμενη εβδομάδα το γαλλικό κολοσσό πολυτελών ειδών στο τοπ τεν των κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίως. Ωστόσο, ο κλάδος πολυτελείας υποχώρησε σήμερα Δευτέρα. 

Ο James Athey, επικεφαλής επενδύσεων της Abrdn, δήλωσε ότι η προοπτική για τις μετοχές πολυτελών ειδών συνεχίζουν να προδιαγράφονται θετικές παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη τον μη «κυκλικό» χαρακτήρα και τις συσσωρευμένες αποταμιεύσεις των καταναλωτών. Ο κλάδος είναι «αμυντικός» επειδή οι εύποροι είναι λιγότερο ευαίσθητοι στις οικονομικές συνθήκες, ανέφερε. 

Europe's Blue-Chip Index Set for Highest Close Since 2007 | A rally in luxury stocks has powered the Euro Stoxx 50 Index
 
 
 

Ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές καταγράφουν φέτος ράλι, ο δείκτης Stoxx 50 έχει ξεπεράσει κατά πολύ τους υπόλοιπους δείκτες, εν μέρει χάρη στην έκθεσή του στον τραπεζικό κλάδο, που επί χρόνια παρουσίαζε χαμηλές επιδόσεις μέσα σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων. Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έχει αγγίξει νέο ιστορικό υψηλό από την χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ ο STOXX 50 άγγιξε τελευταία φορά ρεκόρ το 2000.

Φέτος, ο STOXX 50 έχει ξεπεράσει σε επιδόσεις τον STOXX 600 καθώς οι τραπεζικές μετοχές επέστρεψαν σε ράλι μετά την τραπεζική κρίση στα μέσα Μαρτίου. Πρωταγωνιστές είναι οι μετοχές των LVMH, ASML Holding, L’Oreal, SAP και Hermes με κέρδη 16% από τις αρχές του έτους έως σήμερα συγκριτικά με την άνοδο 10% του STOXX 600.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News