Business & Finance Τρίτη 11/04/2023, 14:39
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πατάει γκάζι σε κέρδη και τζίρο

Ξεπέρασε και το φράγμα των 1.090 μονάδων ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Συγκρατημένα κέρδη στις ευρωαγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πατάει γκάζι σε κέρδη και τζίρο

Ξεπέρασε και το φράγμα των 1.090 μονάδων ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω συγκρατημένης ανόδου στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ δείχνει να οδεύει προς τις 1.100 μονάδες. Η διαφορά με τις προηγούμενες συνεδριάσεις είναι ότι η άνοδος συνοδεύεται από αυξημένο τζίρο.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 1,56% στις 1.090,73 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 59,38 εκατ. Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,98% στις 796 μονάδες με την άνοδο σε Εθνική και Πειραιώς άνω του 2%, ενώ σε Eurobank και Αlpha τα κέρδη είναι άνω του 1%. Άλμα καταγράφει και η ΓΕΚ Τέρνα σημειώνει άλμα 6,69%, ενώ η Aegean +3,10%. 

Η προεκλογική περίοδος δε φαίνεται να προκαλεί σημαντικές αναταραχές στην αγορά, ενώ ορόσημο θεωρείται η 21η Απριλίου και ο χρησμός της S&P στον απόηχο των αισιόδοξων προβλέψεων της Goldman Sachs για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. 

Πάντως, στις προβλέψεις του σήμερα, το ΙΟΒΕ τοποθετεί την ανάκτηση στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, ενώ αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις του για ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2023 στο 2,4%, από το 1,4% προηγουμένως. 

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,42% στις 460,83 μονάδες με τον τομέα των εξορύξεων να ηγείται των κερδών στο +3%, ενώ ακολουθεί ο κλάδος των αυτοκινήτων με κέρδη 1,3%. Ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,44% στις 15.666 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC ενισχύεται κατά 0,87% στις 7.388 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE σημειώνει άνοδο 0,25%, ενώ ο ιταλικός MIB καταγράφει κέρδη 0,7% και στην Ισπανία ο IBEΧ σημειώνει πτώση 0,77%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με άνοδο την Πέμπτη, μετά από τρεις συνεχείς συνεδριάσεις μικρών απωλειών την περασμένη εβδομάδα. Στα μάκρο της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ο τζίρος των λιανικών πωλήσεων υποχώρησε κατά 0,8% τον Φεβρουάριο, όσο προέβλεπαν και οι αναλυτές, διαγράφοντας την αντίστοιχη αύξηση που είχε καταγράψει τον Ιανουάριο. Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο ήταν μειωμένες φέτος κατά 3% από το ίδιο διάστημα τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ οι αναλυτές είχαν προβλέψει μεγαλύτερη πτώση, της τάξης του 3,5%.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, μετά τα στοιχεία για την απάσχοληση που έδειξαν ότι η αγορά εργασίας αντέχει, οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν αύριο, ενώ αργότερα μέσα στην εβδομάδα αναμένονται και τα εταιρικά αποτελέσματα της JPMorgan, της Wells Fargo και της Citi.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΙΟΒΕ: Στο 2,4% αναβαθμίζει την πρόβλεψη της ανάπτυξης – Επενδυτική βαθμίδα το β΄ εξάμηνο

Ευρωζώνη: Πτώση τζίρου 3% στις λιανικές πωλήσεις Φεβρουαρίου

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News