Business & Finance Δευτέρα 10/04/2023, 20:26
ΑΓΟΡΕΣ

MLIV Pulse: Ζοφερά προμηνύονται τα αποτελέσματα α’ τριμήνου για τις τεχνολογικές

MLIV Pulse: Ζοφερά προμηνύονται τα αποτελέσματα α’ τριμήνου για τις τεχνολογικές

Το φετινό ράλι 20% των μετοχών τεχνολογίας έχει απεξαρτηθεί από την πραγματικότητα εν όψει της περιόδου εταιρικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ζοφερή, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της MLIV Pulse. 

Αναλυτές κάνουν λόγο για την πιο απότομη πτώση των τριμηνιαίων εταιρικών αποτελεσμάτων για τον κλάδο τεχνολογίας τουλάχιστον από το 2006. Περίπου το 60% από τους 367 ερωτηθέντες που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέφερε ότι η ανάκαμψη των μετοχών τεχνολογίας δεν έχει καμία σχέση με τις προσδοκίες για τα κέρδη. 

Η κερδοφορία των μεγάλων τραπεζών, από την άλλη πλευρά, αναμένεται να πληγεί από την πρόσφατη τραπεζική κρίση, σύμφωνα με το 41% των ερωτηθέντων. 

«Η απόδοση του τεχνολογικού τομέα θεωρείται λίγο υπερβολική. Καθοδηγείται από τις προσδοκίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια καθώς οι ενδείξεις για ύφεση πληθαίνουν και όχι από τα θεμελιώδη των ίδιων των εταιρειών», αναφέρει ο Γουέι Λι, επικεφαλής επενδύσεων της BlackRock. 

Επιστροφή στις μετοχές τεχνολογίας 

Πιστεύετε ότι τα εταιρικά κέρδη θα είναι:

Source: Bloomberg MLIV Pulse survey on April 3-6, with 367 respondents.

 

Η περίοδος εταιρικών αποτελεσμάτων θα αποτελέσει τον επόμενο μεγάλο καταλύτη για το πως θα κινηθεί η Fed στην επόμενη συνεδρίαση. Τα εταιρικά κέρδη θα πιέσουν σε πτώση το δείκτη S&P 500, σύμφωνα με το 60% των συμμετασχόντων, ενώ στοιχεία του Bloomberg Intelligence υποδηλώνουν ότι τα κέρδη των τεχνολογικών εταιρειών θα υποχωρήσουν 8% στο πρώτο τρίμηνο.

«Γενικότερα, ο αντίκτυπος του πληθωρισμού και του υψηλότερου κόστους εξακολουθεί να γίνεται αισθητός στα περιθώρια κέρδους και αυτό θα φανεί σε όλη την περίοδο των εταιρικών αποτελεσμάτων», αναφέρει ο Λι της BlackRock. 

Κρίσιμο Τεστ

Οι επιδόσεις του τεχνολογικού κλάδου θα είναι κρισιμες για ολόκληρη την αγορά, εφόσον τα κέρδη 7% του δείκτη S&P 500 στο πρώτο τρίμηνο πυροδοτήθηκαν από τους κολοσσούς τεχνολογίας. Αναλυτές εκτιμούν τα κέρδη του αμερικανικού τεχνολογικού κλάδου βούλιαξαν 15% στο τρίμηνο έως τα τέλη Μαρτίου, με τις εταιρείες να έχουν πληγεί από το υψηλό κόστος και την εξασθένηση της ζήτησης. 

Στις ανησυχίες αυτές θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι οι μετοχές τεχνολογίας είναι υπερτιμημένες. Ο δείκτης Nasdaq 100 διαπραγματεύεται σε επίπεδα 24 φορές πάνω από τα προσδοκώμενα κέρδη, πολύ παραπάνω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 19 και το πολλαπλάσιο του 18 για τον S&P 500, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. 

Τραπεζική Αναστάτωση

Όπου όμως οι τεχνολογικές κέρδισαν έδαφος, οι τράπεζες έχασαν. Τα βλέμματα πλέον των επενδυτών στρέφονται στην περίοδο εταιρικών αποτελεσμάτων και το πως αυτή θα μπορούσε να επηρεαστεί από την πρόσφατη κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών. 

Το 41% των συμμετασχόντων στην έρευνα MLIV Pulse αναμένουν ότι η αναστάτωση θα πλήξει την κερδοφορία των μεγαλύτερων τραπεζών, ενώ το 31% δεν θεωρούν ότι θα υπάρξει μετάσταση. 

Financial Tightening Seen as Earnings Risk

We asked: What could be the biggest negative factor for this earnings season?

Source: Bloomberg MLIV Pulse Survey on April 3-6 with 367 respondents

 

«Η επικείμενη σεζόν εταιρικών αποτελεσμάτων έχει τη δυναμική να στείλει ριπές στους επενδυτές καθώς οι υψηλές αποτιμήσεις και η πιθανή ύφεση θα ασκήσουν έντονες πιέσεις στην αγορά», αναφέρει ο Γκρεγκ Μπασούκ, διευθύνων σύμβουλος της AXS Investments. 

Η MLIV Pulse είναι εβδομαδιαία έρευνα αναγνωστών της Bloomberg Professional Service και της ιστοσελίδας. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News