Business & Finance Τετάρτη 5/04/2023, 15:16
ΑΓΟΡΕΣ

Ήπια πτώση στο ΧΑ – Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Στο κόκκινο ο τραπεζικός δείκτης στο ΧΑ - Ανησυχία για τα επιτόκια στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπια πτώση στο ΧΑ – Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Στασιμότητα και ήπια πτώση επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια -με εξαίρεση τα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Μαδρίτης- ενώ και στο Χρηματιστήριο Αθηνών παρατηρείται μεταβλητότητα και συνεχείς εναλλαγές προσήμων, σε μια υποτονική εβδομάδα λόγω και των αργιών του Καθολικού Πάσχα.

O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,06% στις 1.068,64 μονάδες με την αξία των συναλλαγών στα 36,14 εκατ. ευρώ. Στήριγμα στην αγορά δίνει η μετοχή της Coca Cola με κέρδη άνω του 1%. O τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,48% στις 785,33 μονάδες, ενώ μόνο η Εθνική καταγράφει άνοδο περίπου 1%. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Motor Oil (-1,38%), της Πειραιώς (-1,12%) και της Alpha Bank(-1,07%). 

Στις θετικές εκθέσεις για την Ελλάδα ήρθε να προστεθεί η ING, η οποία προχωρά σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023, καθώς οι νέες εκτιμήσεις του επενδυτικού οίκου μιλούν για ρυθμούς  1,1%, έναντι 0,7% που αναμένονταν προηγουμένως. Για το 2024, η ING περιμένει ανάπτυξη 1,3%, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 1,6%, ενώ για το 2025 αναμένονται ρυθμοί 1,4%.

Επίσης, η JP Morgan εξακολουθεί να δηλώνει προτίμηση για τις ελληνικές τράπεζες.  Ο οίκος εντοπίζει θύλακες αξίας στις τράπεζες της περιοχής CEEMEA, οι οποίες εμφανίζουν τιμή/λογιστική αξία στο 1,3 και P/E 7,8, με ROE 17%. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι διατηρούν underweight θέσεις στην αναδυόμενη Ευρώπη, όπου προτιμούν τις ελληνικές τράπεζες. Ανάμεσα στα top picks της συγκαταλέγεται η Eurobank, στην οποία έχει δώσει και σύσταση overweight. 

Σε ότι αφορά τις διεθνείς αγορές, τα σενάρια για νέες αυξήσεις επιτοκίων με συνακόλουθες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία ήρθε να πυροδοτήσει η απόφαση-έκπληξη της κεντρικής τράπεζας της Νέας Ζηλανδίας να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στο 5,25%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Στην Ευρωζώνη, οι επενδυτές αποτιμούν τα νέα στοιχεία για την οικονομία. Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη ανήλθε σε υψηλό δέκα μηνών καταγράφοντας νέα άνοδο για τρίτο συναπτό μήνα, με ώθηση ιδίως από τον τομέα των υπηρεσιών και όχι τόσο από την βιομηχανική παραγωγή. 

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global ανήλθε στις 53,7 μονάδες τον Μάρτιο έναντι 52 τον Φεβρουάριο. Ο αντίστοιχος δείκτης των υπηρεσιών εκτινάχθηκε στις 55 μονάδες από 52,7 τον αμέσως προηγούμενο μήνα, αγγίζοντας επίσης υψηλό δέκα μηνών. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 καταγράφει οριακή πτώση 0,1% στις 456,9 μονάδες με τις μετοχές τεχνολογίας να υποχωρούν κατά 0,6%, ενώ ο δείκτης των εταιρειών τηλεπικοινωνιών σημείωσε άνοδο 0,5%. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται κατά 0,35%, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί κατά 0,3%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημειώνει οριακή πτώση 0,13%. Στην ευρωπεριφέρεια, ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κερδίζει 0,64%, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο καταγράφει πτώση 0,31%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ING: Βλέπει ανάπτυξη 1,1% στην Ελλάδα φέτος – SOS για τις αλλεπάλληλες κρίσεις

JP Morgan: Προτιμά τις ελληνικές τράπεζες – Άνετη με το εκλογικό ρίσκο

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 10μήνου ο PMI – Μεγάλη ώθηση από υπηρεσίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News