Business & Finance Τρίτη 4/04/2023, 20:02
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Mεικτά πρόσημα – Σε διόρθωση ο ενεργειακός κλάδος

Ευρωπαϊκές μετοχές: Mεικτά πρόσημα – Σε διόρθωση ο ενεργειακός κλάδος

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με μεικτά πρόσημα τη σημερινή συνεδρίαση, μέσα σε αρνητικό κλίμα, καθώς ο κλάδος ενέργειας διόρθωσε εν μέσω ανησυχιών ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα υποχωρήσει μετά τα εξασθενημένα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, τη στιγμή που οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη υποχώρησαν για πέμπτο διαδοχικό μήνα τον Φεβρουάριο. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με οριακή πτώση 0,1% με τις μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου να χάνουν τα αρχικά τους κέρδη και να ασκούν πιέσεις στο γενικό δείκτη. Οι κορυφαίες πετρελαϊκές, όπως Shell, BP, Tenaris και TotalEnergies υποχώρησαν από 1% έως 2,5%, καθώς οι τιμές πετρελαίου έχασαν τα αρχικά κέρδη τους στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ υποχώρησε το Μάρτιο στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τριών ετών. 

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με πτώση 0,5%, μετά από μία άνοδο έξι διαδοχικών συνεδριάσεων. O DAX στην Φρανκφούρτη έκλεισε με άνοδο 0,14%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι δεν παρουσίασε μεταβολή. Στην ευρωπεριφέρεια, ο IBEX στη Μαδρίτη ενισχύθηκε 0,28%, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε πτώση 0,56%.

Ο κλάδος ενέργειας παρουσίασε τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξης του 1,3%, ενώ ακολουθεί ο τομέας εξόρυξης μετάλλων με πτώση 0,8%, παρότι τα αρχικά κέρδη του STOXX 600 καθοδηγήθηκαν από την ελβετική εταιρεία μεταλλευτικών δραστηριοτήτων Glencore της οποίας η επιθετική εξαγορά για την καναδική Teck Resources απορρίφθηκε. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της Credit Suisse ενισχύθηκε 0,9% καθώς ο πρόεδρός της απολογήθηκε για τα λάθη που οδήγησαν την τράπεζα στο χείλος της κατάρρευσης, καθώς βρέθηκε αντιμέτωπος με τους εξαγριωμένους μετόχους που παραγκωνίστηκαν από τις ελβετικές αρχές για την ενορχήστρωση της συμφωνίας εξαγοράς της από τη UBS. 

Άνοδο 1,2% παρουσίασε και η μετοχή της L’ Oreal από τη στιγμή που η εταιρεία καλλυντικών έκλεισε συμφωνία με την βραζιλιάνικη Natura & Co. για την εξαγορά της Aesop, τoυ αυστραλιανού brand φυτικών καλλυντικών, στην τιμή των 2,53 δισ.δολαρίων.  

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News