Business & Finance Τρίτη 4/04/2023, 15:26
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυροποιείται η άνοδος στο ΧΑ με οδηγό τις τράπεζες

Ισχυρά κέρδη και στις ευρωπαϊκές αγορές με φόντο τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Ισχυροποιείται η άνοδος στο ΧΑ με οδηγό τις τράπεζες

Τις 1.080 μονάδες προσεγγίζει ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών οδεύοντας στην κατάρριψη νέων αντιστάσεων με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο. Συγκεκριμένα, ενισχύεται κατά 0,91% στις 1.078,01 μονάδες με την αξία των συναλλαγών στα 55,4 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άλμα 2,05% στις 789 μονάδες με την Πειραιώς στο +4,44%, τη Eurobank στο +2,47%, την ΕΤΕ στο +2,36% και την Alpha στο +0,94%. Μεγάλη άνοδο καταγράφουν και οι μετοχές της Μυτιληναίος (+2,10%) και της Motor Oil (+1,82%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Elvalhalcor (-1,53%), της Σαράντης (-0,87%) και της Lamda Development (-0,63%).

Την ανοδική πορεία ήρθαν να ενθαρρύνουν οι δηλώσεις των Κυρ. Μητσοτάκη, Πασκάλ Ντόναχιου και Χρ. Σταϊκούρα, οι οποίοι -μιλώντας στο συνέδριο «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική»- προβλέπουν ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Αλλά και στις ευρωαγορές ισχυροποιείται η άνοδος, εν μέσω ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης και οι κεντρικές τράπεζες δεν βιάζονται πλέον να επιταχύνουν τη νομισματική σύσφιγξη. Παράλληλα, ανοδικά κινούνται και τα futures στη Wall Street.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύεται κατά 0,61% στις 460,5 μονάδες, ενώ είχε προηγηθεί μια υποτονική συνεδρίαση τη Δευτέρα, καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου πυροδότησε φόβους για πληθωρισμό. Την ίδια ώρα, ο δείκτης πετρελαίου και ενέργεια δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, αφού έκλεισε τη Δευτέρα με τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον περασμένο Νοέμβριο. Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX ανακάμπτει κατά 0,9%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,61%, ενώ ο FTSE 100 κερδίζει μόλις 0,02%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,44%%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 0,89%. 

Εξάλλου, αποκλιμάκωση 0,5% κατέγραψαν και οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία της ευρωζώνης τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού (PPI) αυξήθηκε 13,2% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022. 

Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg, οι επενδυτές ξεπερνούν την αρχική τους διάθεση για πωλήσεις ως αντίδραση στο σχέδιο του ΟΠΕΚ+ να περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 1,16 εκατ. βαρέλια την ημέρα και τώρα στοιχηματίζουν ότι ο αντίκτυπος των υψηλότερων τιμών του αργού στην οικονομική ανάκαμψη δεν θα επηρεάσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από τη Fed. Η παύση του κύκλου σύσφιγξης από την Τράπεζα της Αυστραλίας, καθώς και οι προσδοκίες των ευρωπαίων καταναλωτών για μειωμένο πληθωρισμό -βάσει της έρευνας της ΕΚΤ- ενθάρρυνε τις αγορές που πλέον προβλέπουν ακόμα και περικοπές επιτοκίων κατά περισσότερες από 50 μονάδες βάσης αργότερα φέτος.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Jamie Dimon: Η τραπεζική κρίση δεν έχει τελειώσει, αλλά δεν είναι νέο 2008

Πληθωρισμός: Οι βελτιωμένες προσδοκίες των καταναλωτών και οι κινήσεις της ΕΚΤ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News