Business & Finance Δευτέρα 3/04/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ξεπέρασε τον φόβο του ΟΠΕΚ+ – H καλύτερη επίδοση 6μήνου για την ενέργεια

Wall Street: Ξεπέρασε τον φόβο του ΟΠΕΚ+ – H καλύτερη επίδοση 6μήνου για την ενέργεια

Μεικτά πρόσημα παρουσίασε η Wall Street στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, προβάλλοντας αντιστάσεις παρότι η μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ απειλεί να πυροδοτήσει πληθωρισμό και επιτείνει τον φόβο της ύφεσης.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 327 μονάδες ή 0,98% κλείνοντας στις 33.601,15 μονάδες και ο S&P 500 κατάφερε να κλείσει με άνοδο 0,37% στις 4.124,51 μονάδες. Πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση και για τους δύο δείκτες. Αντίθετα, ο Nasdaq υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,27% κλείνοντας τη συνεδρίαση στις 12.189,45 μονάδες. 

Οι αγορές πάντως πέρασαν σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης προσπαθώντας να «χωνέψουν» τα νέα του ΟΠΕΚ+ ο οποίος αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή του κατά 1,16 εκατ.βαρέλια ημερησίως. Ωστόσο, η προοπτική αύξησης των τιμών εντείνει τις ανησυχίες στη Wall Street. 

«Η μείωση της παραγωγής δεν πρέπει να θεωρηθεί και τόσο έκπληξη, δεδομένης της μεγάλης αύξησης των παγκόσμιων αποθεμάτων και των ανησυχιών για ύφεση, που προκλήθηκαν από την τραπεζική κρίση. Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου αναμένεται να τροφοδοτήσουν τον φόβο του πληθωρισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία», αναφέρει ο Στέφεν Έλις, στρατηγικός αναλυτής της Morningstar. 

Για τις μετοχές ενέργειας πρόκειται για την καλύτερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια έξι μηνών. Ο δείκτης S&P 500 για την ενέργεια ενισχύθηκε 4,9%, στη μεγαλύτερη άνοδο από τον Οκτώβριο του 2022, με το ράλι να ενισχύει την κεφαλαιοποίηση του κλάδου κατά 79 δισ.δολάρια, με την Exxon Mobil να εκπροσωπεί ένα μέγεθος της τάξης των 26 δισ.δολαρίων από την αύξηση αυτή. Η κεφαλαιοποίηση του αμερικανικού ενεργειακού γίγαντα πλησιάζει τα 500 δισ.δολάρια για πρώτη φορά από το 2008. 

Το αμοιβαίο Energy Select Sector SPDR, που παρακολουθεί τον ενεργειακό κλάδο του S&P 500, ενισχύθηκε περισσότερο από 4%. Η Marathon Oil και Halliburton ήταν οι πρωταγωνιστές του αμοιβαίου με κέρδη 9,9% και 7,7% αντίστοιχα. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, η Tesla υποοχώρησε 7% κλείνοντας κοντά στα χαμηλά της συνεδρίασης, στον απόηχο των χειρότερων του αναμενομένου στοιχείων για τις πωλήσεις πρώτου τριμήνου. Η Tesla πώλησε 422.875 οχήματα στο πρώτο τρίμηνο, τη στιγμή που αναλυτές περίμεναν 432.000. 

Την ίδια στιγμή, ο στρατηγικός αναλυτής Μάικ Γουίλσον της Morgan Stanley προειδοποίησε τους επενδυτές ότι οι πρόσφατες υψηλές επιδόσεις του τεχνολογικού κλάδου ενδεχομένως να μην έχει διάρκεια. Η τεχνολογία αποτέλεσε τον τομέα με την καλύτερη επίδοση φέτος με κέρδη άνω του 20% και ξεπερνώντας τα κέρδη 7% του S&P 500. 

 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News