Business & Finance Δευτέρα 3/04/2023, 20:05
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μεικτή εικόνα με μεγάλα κέρδη για τον κλάδο πετρελαίου

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μεικτή εικόνα με μεγάλα κέρδη για τον κλάδο πετρελαίου

Πιέσεις δέχθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, μετά από ένα ιδιαίτερα νευρικό τρίμηνο, με τη Βρετανία ωστόσο να αποτελεί τη μεγάλη εξαίρεση καθώς ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε ράλι ακολουθώντας την άνοδο των τιμών πετρελαίου μετά την αιφνιδιαστική κίνηση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή του. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 παρέμεινε σχεδόν στάσιμος στην πρώτη συνεδρίαση του Απριλίου και του δεύτερου τριμήνου, κλείνοντας με οριακές απώλειες 0,03%, καθώς η άνοδος των τιμών πετρελαίου πυροδότησαν έντονες ανησυχίες για νέο γύρο πληθωριστικών πιέσεων. 

Η τιμή αργού ενισχύθηκε περισσότερο από 5% από τη στιγμή που ο ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ανακοίνωσε περαιτέρω μείωση της παραγωγής του κατά 1,16 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν ο μεγάλος κερδισμένος της σημερινής συνεδρίασης με κέρδη 4% στην καλύτερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια τεσσάρων μηνών. 

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με κέρδη 0,4% χάρη στο άλμα άνω του 4% που σημείωσε η μετοχή της ΒΡ και της Shell. 

Ωστόσο, η αρχική άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού άσκησε αντίκτυπο στις ιδιαίτερα ευαίσθητες μετοχές τεχνολογίας που υποχώρησαν 1%. «Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ δεν βοηθά καθόλου τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες ανήσυχες ήδη για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, έχουν προβληματιστεί ιδιαίτερα από την προοπτική περαιτέρω ανόδου των επιτοκίων από τα σημερινά επίπεδα», αναφέρει ο Μάικλ Χιούσον, αναλυτής της CMC Markets UK. 

Η άνοδος των τιμών πετρελαίου θα ωφελήσει αναμφισβήτητα τους παραγωγούς ενέργειας, ενώ η προοπτική αύξησης των επιτοκίων που συνεπάγεται ο υψηλότερος πληθωρισμός θα στηρίξει τις ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με τον Στιούαρτ Κόουλ, οικονομολόγο της Equiti Capital. 

Οι μετοχές του κλάδου ταξιδίου και ψυχαγωγίας υποχώρησαν 1%. 

Από τα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 0,3% της αξίας του, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,3%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε σε ποσοστό 0,8%. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, η ιταλική Unicredit σημείωσε άλμα 3% καθώς η τράπεζα ξεκίνησε σήμερα την πρώτη φάση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών, το οποίο πιθανότατα να φτάσει μέχρι τα 2,34 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα, η ελβετική UBS κατρακύλησε 2,9% μετά την ανακοίνωση των ελβετικών αρχών ότι ξεκινούν έρευνα για την εξαγορά της Credit Suisse, η μετοχή της οποίας απώλεσε 2,4% της αξίας της. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News