Business & Finance Δευτέρα 3/04/2023, 14:51
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Σταθερά πάνω από τις 1.060 μονάδες με μοχλούς τράπεζες – ενέργεια

Σταθερά ανοδικά κινείται το ΧΑ, την ώρα που οι ευρωαγορές καταγράφουν πιο περιορισμένα κέρδη

ΧΑ: Σταθερά πάνω από τις 1.060 μονάδες με μοχλούς τράπεζες – ενέργεια

Σταθερά ανοδικά κινείται τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, την ώρα που οι ευρωαγορές καταγράφουν πιο περιορισμένα κέρδη. O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.063,42 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,84%, ενώ οι συναλλαγές παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο με την αξία τους στα 28,56 εκατ. ευρώ.

Ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών βγαίνει στις τράπεζες με τον δείκτη του να ενισχύεται κατά 1,74%. Η Alpha Bank κερδίζει 1,87%, η Πειραιώς 1,83% η Eurobank 1,31% και η ΕΤΕ κατά 1,14%. Μεγάλα κέρδη καταγράφουν παγκοσμίως και οι εταιρείες πετρελαίου, λόγω της απόφασης του ΟΠΕΚ+ για περικοπή της παραγωγής κατά 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Άλμα άνω του 2% καταγράφουν οι Μυτιληναίος και ΕΛΠΕ, ενώ άνω του 1% οι Σαράντης, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο, Coca Cola και ΟΠΑΠ. 

Παρότι το θετικό μομέντουμ έχει επιστρέψει, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί λόγω του ασταθούς πολιτικού σκηνικού. Προς επίρρωση αυτού, η JP Morgan προειδοποιεί σήμερα για κίνδυνο αυξημένης μεταβλητότητας στα ελληνικά ομόλογα, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, ειδικά εάν το χάσμα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει να μειώνεται στις δημοσκοπήσεις.

Παράλληλα, η Deutsche Bank αναφέρει ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών είχε τον Μάρτιο μία από τις χειρότερες επιδόσεις ανάμεσα στις αγορές που παρακολουθεί, υπο-αποδίδοντας εν μέσω του τραπεζικού sell off και των εξελίξεων σε Silicon Valley Bank και Credit Suisse. «Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι εάν η αναταραχή του Μαρτίου θα αποδειχθεί ένα μεμονωμένο περιστατικό ή εάν θα είναι προάγγελος περαιτέρω σοκ που θα ακολουθήσουν», σημειώνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 καταγράφει μικρή άνοδο 0.06%, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου τριμήνου, μετά από κέρδη για δύο συνεχή τρίμηνα, ενώ ο δείκτης των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου ενισχύεται σημαντικά. Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,18% στις 15.628 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,4% στις 7.351,5 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη 0,67% στις 7.682,8 μονάδες.

Οι επενδυτές αξιολογούν τα στοιχεία για τη μεταποίηση με την Ελλάδα να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη βελτίωση στην Ευρωζώνη, καθώς οι δείκτες της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης ενισχύθηκαν σημαντικά. Ειδικότερα, ο δείκτης PMI της S&P Global για την Ελλάδα ανήλθε στις 52,8 μονάδες τον Μάρτιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάιο, ενώ έφτανε τις 51,7 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Στην Ευρωζώνη ο δείκτης PMI βρέθηκε κάτω από τις 50 μονάδες, καταδεικνύοντας ύφεση, και στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Ειδικότερα, ανήλθε στις 47,3 μονάδες έναντι 48,5 τον Φεβρουάριο, ενώ υψηλότερες επιδόσεις κατέγραψαν για έναν ακόμη μήνα Γερμανία και Γαλλία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

JP Morgan: Οι νέες προβλέψεις της για τις εκλογές και την επενδυτική βαθμίδα

PMI: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη βελτίωση στη μεταποίηση – Ισχυρότερη η ζήτηση

Deutsche Bank: Υπο-απέδωσε τον Μάρτιο το ΧΑ, αλλά «κράτησε» το α΄ τρίμηνο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News