Business & Finance Παρασκευή 31/03/2023, 14:38
ΑΓΟΡΕΣ

«Αναιμική» άνοδος στο ΧΑ – Νέα κέρδη στις ευρωαγορές

Ισχυροποιείται η άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να έχει υπερβεί τις 1.050 μονάδες

«Αναιμική» άνοδος στο ΧΑ – Νέα κέρδη στις ευρωαγορές

Ισχυροποιείται η άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να έχει υπερβεί τις 1.050 μονάδες, την ώρα που και οι ευρωπαϊκές αγορές αυξάνουν τα κέρδη τους. Για μια ακόμη μέρα, όμως, η αξία των συναλλαγών παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. 

O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 1.053,71 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,75%, ενώ η αξία των συναλλαγών υπερβαίνει μόλις τα 27 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,81%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,27% και ο τραπεζικός δείκτης μετά το πτωτικό άνοιγμα έχει γυρίσει σε κέρδη (+0.33%). Ειδικότερα, η Eurobank κερδίζει 0,57%, η Alpha Bank ενισχύεται κατά 0,4%, ενώ Πειραιώς και ΕΤΕ υποχωρούν οριακά.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Μυτιληναίος (+2,56% και Ελλάκτωρ (+1,99%). 

Πάντως, μετά και τη νέα άνοδο στη Wall Street, οι μετοχές διεθνώς κινούνται προς το δεύτερο τρίμηνο κερδών, καθώς κατάφεραν να ξεπερασθούν οι ανησυχίες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα αυξανόμενα επιτόκια. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύεται κατά 0,39% στις 456,6 μονάδες, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,38%, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,53%, ενώ ο FTSE 100 στη Βρετανία καταγράφει κέρδη 0,23%.

Οι αγορές αναθάρρησαν μετά τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία ο πληθωρισμός στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη σημείωσε περαιτέρω αποκλιμάκωση τον Μάρτιο. Στην Ελλάδα, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,4% σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έναντι 6,5% τον Φεβρουάριο, ενώ στην Ευρωζώνη στο 6,9 έναντι 8,5%.

Ωστόσο, νέο ρεκόρ σημείωσε ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τους ευμετάβλητους τομείς των τροφίμων και της ενέργειας. Ειδικότερα, ο δομικός πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 5,9% τον Μάρτιο, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών. Ενδεικτικά, τον Φεβρουάριο διαμορφωνόταν στο 5,6%.

moneyreview.gr

Διαβάστε περισσότερα:

Eurostat: Στο 5,4% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 6,9% στην Ευρωζώνη

Τρίτη μέρα ανόδου στο ΧΑ – Προβληματίζει ο χαμηλός τζίρος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News