Business & Finance Τρίτη 28/03/2023, 19:58
ΑΓΟΡΕΣ

Με μεικτά πρόσημα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Πτώση 1,6% για την Deutsche Bank

Με μεικτά πρόσημα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Πτώση 1,6% για την Deutsche Bank

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν μεικτά την Τρίτη, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί τηρώντας στάση αναμονής μετά από μια έντονη περίοδο μεταβλητότητας στην αγορά.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε αμετάβλητος, με πολλούς τομείς να έχουν μειώσει τα ισχυρά κέρδη που είχαν σημειώσει νωρίς το πρωί.

Οι τράπεζες έκλεισαν με άνοδο 0,7%, επιστρέφοντας τα κέρδη από νωρίτερα στη συνεδρίαση, με την Credit Suisse να σημειώνει άνοδο 0,7% και την UBS να ενισχύεται κατά 1,7%. Η Deutsche Bank ανέκτησε κάποιες προηγούμενες απώλειες, αλλά εξακολουθεί να κλείνει 1,6% χαμηλότερα μετά την τελευταία περίοδο αστάθειας.

Δείκτης

Κλείσιμο

Μεταβολή

% μεταβολή

FTSE 100

7.484,25

12,48

0,17

DAX

15.142,02

14,34

0,09

CAC 40 Index

7.088,34

10,07

0,14

FTSE MIB

26.329,46

122,79

0,47

IBEX 35 Idx

8.944,3

38,2

0,43

Σε υπόμνημα που είδε το Reuters τη Δευτέρα, ο διευθύνων σύμβουλος της UBS Ralph Hamers φέρεται να δήλωσε για την πρόσφατη εξαγορά της Credit Suisse από την τράπεζα: «Αν και δεν επιδιώξαμε αυτή τη συναλλαγή, ήμασταν προετοιμασμένοι και τη βλέπουμε ως μια ευκαιρία για να επιταχύνουμε τους στόχους ανάπτυξης της εταιρείας μας. Δεν αγοράσαμε την Credit Suisse για να την κλείσουμε».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας συνέχισαν να τονίζουν ότι το τραπεζικό σύστημα δεν οδεύει προς κατάρρευση, αν και η νευρικότητα παραμένει.

Ο Charles-Henry Monchau, επικεφαλής επενδύσεων της Syz Group, δήλωσε στην εκπομπή στο CNBC ότι οι επενδυτές άρχισαν να επανεκτιμούν την άποψη ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι καλές για τις τράπεζες επειδή σημαίνουν υψηλότερα καθαρά περιθώρια κέρδους, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι απότομες αυξήσεις των επιτοκίων θα πλήξουν τους πιο αδύναμους κρίκους της οικονομίας, όπου οι τράπεζες μπορεί να «πληρώσουν το τίμημα».

Μεταξύ των παραγόντων που κρατούν τους επενδυτές σε εγρήγορση είναι η δήλωση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen την περασμένη εβδομάδα ότι δεν μπορεί να δώσει μια γενική εγγύηση για όλες τις τραπεζικές καταθέσεις, τα εμφανή τρωτά σημεία στον αμερικανικό τομέα των εταιρικών ακινήτων, όπου το 80% των δανείων βρίσκεται σε περιφερειακές τράπεζες, και η UBS και η Credit Suisse που αντιμετωπίζουν έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, δήλωσε η Nancy Curtin, παγκόσμια επικεφαλής επενδύσεων στην AlTi.

Πέρα από τις τράπεζες, τα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προέρχονται από τους κλάδους ορυχείων, που έκλεισαν 1,4% υψηλότερα, και πετρελαίου και φυσικού αερίου, με άνοδο 1,8%. Οι τεχνολογικές μετοχές υποχώρησαν κατά 1,3%.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού έκλεισαν, επίσης, μεικτά την Τρίτη, καθώς οι φόβοι των επενδυτών για τις πρόσφατες αναταραχές στον τραπεζικό τομέα συνέχισαν να δείχνουν σημάδια εξασθένησης.

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν ελαφρώς, καθώς η άνοδος των επιτοκίων άσκησε πιέσεις στους δείκτες. Ο Nasdaq έχασε περίπου 0,8%, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,3%, ενώ ο Dow Jones παρέμεινε αμετάβλητος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc και reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News