Business & Finance Πέμπτη 23/03/2023, 10:55
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτώση λόγω επιτοκίων και τραπεζών

Με πτώση άνοιξαν σήμερα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της απόφασης της Fed αλλά και τις δηλώσεις της Γέλεν

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτώση λόγω επιτοκίων και τραπεζών

Με πτώση άνοιξαν σήμερα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της πτώσης στη Wall Street μετά την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά κυρίως λόγω των δηλώσεων της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να διασφαλίσει το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 καταγράφει απώλειες 0,4%, μια μέρα αφότου έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από μία εβδομάδα. Ο γερμανικός DAX χάνει 0,1% στις 15.200 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 0,15% στις 7.118,2 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 διολισθαίνει κατά 0,46% στις 7.532,7 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό νότο, ο FTSE MIB κινείται πτωτικά κατά 0,25% στις 26.463 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 σημειώνει πτώση 0,32% στις 8.980,3 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης στην Ευρώπη κινείται με απώλειες 1%, καθώς η Citi υποβάθμισε τον τραπεζικό τομέα της περιοχής προειδοποιώντας ότι η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων θα επιβαρύνει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα.

Πάντως, τα futures της Wall Street κινούνται σταθεροποιητικά μετά από τη χθεσινή ισχυρή πτώση, καθώς η Fed ανέβασε τα επιτόκια στο εύρος των 4,75%-5% παρά την πρόσφατη τραπεζική κρίση, αλλά ακολούθως ο Τζέρομ Πάουελ στις δηλώσεις του έδωσε σήμα για πιθανή παύση στις αυξήσεις επιτοκίων. Οι μετοχές σημείωσαν κατακόρυφη πτώση μετά τη δήλωση της Γέλεν ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν εξετάζει μία γενική «ασπίδα προστασίας» των τραπεζικών καταθέσεων. Πιο επιβαρυμένες ήταν αυτές των περιφερειακών τραπεζών με τη First Republic Bank να πραγματοποιεί νέα βουτιά άνω του 15%.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη Βρετανία, καθώς σήμερα η BoE θα ανανοικώσει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια στη σκια της εκρηκτικής και αναπάντεχης αύξησης του πληθωρισμού στο 10,4% με τους αναλυτές να αναμένουν, επίσης, αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News