Business & Finance Τετάρτη 22/03/2023, 22:21
ΑΓΟΡΕΣ

Τι έχει να πει η Wall Street για την κίνηση της Fed

Τι έχει να πει η Wall Street για την κίνηση της Fed

H Wall Street ανέμενε ευρέως την απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης και αυτό τελικά συνέβη. Όμως, οι επενδυτές στην αγορά μετοχών είδαν κάποια αντικρουόμενα μηνύματα: η καθοδήγηση της μελλοντικής πορείας των επιτοκίων άλλαξε από «συνεχιζόμενες» επιτοκιακές αυξήσεις σε «κάποια επιπλέον σύσφιγξη», παρότι ο πρόεδρος της Fed, Tζερόμ Πάουελ, είπε ότι «τα χέρια της κεντρικής τράπεζας δεν είναι δεμένα».

Οι μετοχές κέρδισαν αρχικά έδαφος για να βουλιάξουν εν συνεχεία. Τα κρατικά ομόλογα και το δολάριο υποχώρησαν. Οι επενδυτές προσπάθησαν να καταλάβουν περισσότερα πράγματα στις νέες προβλέψεις που έδωσε η κεντρική τράπεζα, χωρίς ωστόσο μεγάλη επιτυχία, εφόσον οι εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας για την ανεργία και τον πληθωρισμό δεν άλλαξαν ιδιαίτερα. 

Ενώ η πρόεδρος Πάουελ είπε στη συνέντευξη που έδωσε ότι οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής εξετάζουν μία παύση των επιτοκιακών αυξήσεων, η Fed παραμένει δεσμευμένη στους κινδύνους του υψηλού πληθωρισμού παρά τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα. «Εάν χρειαστεί να αυξήσουμε τα επιτόκια περισσότερο, θα το κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά. 

«Όλο αυτό είναι επιθετική λεκτική. Θεωρώ ότι το ανακοινωθέν είναι αντίστοιχο με αυτά που είπε η ΕΚΤ. Που σημαίνει ότι, εάν ξεπεράσουμε την τραπεζική κρίση, ο κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής παραμένει», αναφέρει ο Γουιν Τιν, στρατηγικός αναλυτής της BBH. 

S&P 500 Swings | Stocks pare initial gains after Fed hiked by 25 basis points
 
 

«Πρόκειται μάλλον για επιθετικό τόνο, παρότι η αγορά ερμήνευσε τις δηλώσεις Πάουελ πιο ήπια», αναφέρει η Σόνια Μέσκιν της BNY Mellon.

«Ο Πάουελ προσπάθησε να τα αφήσει όλα ανοικτά, προσεγγίζοντας και τις δύο πλευρές και τα γεράκια και τα περιστέρια», αναφέρει ο Τζόε Γκίλμπερτ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Integrity Asset Management. 

«Αυτό που με εντυπωσίασε είναι πως κατάφερε να ισορροπήσει τις ανησυχίες για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα με τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό. Το έκανε με τέτοιο τρόπο στέλνοντάς μας το μήνυμα ότι θα αυξήσουμε λιγότερο αλλά θα μειώσουμε αργότερα», σημειώνει ο Μάθιου Χόρνμπαθ της Morgan Stanley. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News