Business & Finance Παρασκευή 17/03/2023, 21:01
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε σημαντική αποκλιμάκωση οι αποδόσεις με το βλέμμα στις τράπεζες

Ομόλογα: Σε σημαντική αποκλιμάκωση οι αποδόσεις με το βλέμμα στις τράπεζες

Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης υποχώρησαν σημαντικά στη σημερινή συνεδρίαση, παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές αναμένουν επιτάχυνση της νομισματικής σύσφιξης από την ΕΚΤ εάν υποχωρήσουν οι κίνδυνοι της τραπεζικής κρίσης και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Το εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ που συνεδρίασε την Παρασκευή ανέφερε ότι δεν βλέπει μετάδοση σε άλλες τράπεζες της Ευρωζώνης από την αναταραχή λόγω της Credit Suisse και κάποιων τραπεζών στις ΗΠΑ.

Η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,50% στην χθεσινή συνεδρίαση αντανακλά την προτεραιότητα της τράπεζας στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και την ισχυρή εμπιστοσύνη στη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών, είπε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντε Γκαλό. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη αναστάτωση στον κλάδο των τραπεζών δημιουργεί ανησυχίες. 

Η απόδοση του 2ετούς γερμανικού ομολόγου, του πλέον ευαίσθητου στις μεταβολές των επιτοκίων, υποχώρησε στο 2,32%, ενώ του 10ετούς γερμανικού σημείωσε πτώση άνω των 15 μονάδων βάσης στο 2,09%

Εν τω μεταξύ, οι προσδοκίες για το ανώτατο ύψος του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ αυξήθηκαν στο 3,4% από 3,2% την Πέμπτη, χαμηλότερα όμως από το 4,1% πριν την τραπεζική κρίση.

Αναλυτές της Citi υπογράμμισαν την απουσία από τις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, “οποιασδήποτε μορφής ρητής καθοδήγησης σχετικά με μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια, τη μεγαλύτερη έμφαση στο πιστωτικό κανάλι μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και την αφαίρεση των πιο επιθετικών στοιχείων στη φρασεολογία της”.

Ωστόσο, προειδοποίησαν ενάντια σε μια “υπερβολικά ήπια ερμηνεία, καθώς βλέπουν την ΕΚΤ να μπορεί να μετατοπιστεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση σε σύντομο χρονικό διάστημα, όταν και αν οι κίνδυνοι έλθουν στο προσκήνιο”.

Το ιταλικό 10ετές ομόλογο κατέγραφε πτώση περίπου 10 μονάδων βάσης στο 4,04% με τη διαφορά απόδοσης έναντι του γερμανικού 10ετούς κοντά στις 190 μονάδες βάσης. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, το κόστος δανεισμού στην ελληνική 10ετία περιορίστηκε στο 4,03%, ενώ στην πενταετία στο 3,51%.

Ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι θα δοθεί μεγάλη προσοχή σε τυχόν σχόλια από τους προέδρους των κεντρικών τραπεζών της Γερμανίας και της Αυστρίας, Joachim Nagel και Robert Holzmann, σχετικά με το εάν οι επί του παρόντος υποτονικές προθεσμιακές αγορές χρήματος – που βλέπουν κορύφωση του επιτοκίου στο 3,3% – είναι ευθυγραμμισμένες με την τρέχουσα σκέψη τους.

Τα γεράκια της ΕΚΤ, Peter Kazimir και Gediminas Simkus, είπαν την Παρασκευή ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια επειδή η υποκείμενη αύξηση των τιμών ήταν σταθερή και οι κίνδυνοι για τις προοπτικές πληθωρισμού κινούνται υψηλότερα.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News