Καταιγίδα στα χρηματιστήρια έφερε η SVB – Sell off στις τράπεζες
(upd) Τριγμούς έχει προκαλέσει στα διεθνή χρηματιστήρια, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού, η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις ΗΠΑ, πυροδοτώντας φόβους για αλυσιδωτή αντίδραση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Χρηματοοικονομικοί φορείς και αναλυτές, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έσπευσαν μάταια να «μαζέψουν» τις ανησυχίες στην αγορά, παρότι χθες ανακοινώθηκε και η διάσωση των καταθετών της SVB από τις αμερικανικές αρχές.
Στη Λεωφόρο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την «αιμορραγία» της Παρασκευής. Γύρω στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδος, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες της τάξης του 2,2% στις 1.033 μονάδες. Αυτή την ώρα, ενώ όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι βρίσκονται στο κόκκινο, ο τραπεζικός δείκτης κάνει προσπάθεια ανάκαμψης, σημειώνοντας άνοδο 1%. Σε θετικό πρόσημο βρίσκονται οι μετοχές της Εθνικής και της Πειραιώς, ενώ μικραίνουν οι απώλειες της Eurobank και της Alpha Bank.
Στον large cap εκτός των δύο τραπεζών, κέρδη περίπου 0,38% καταγράφει η Jumbo.
Βουτιά στις ευρωαγορές
Με το αριστερό ξεκίνησε η εβδομάδα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφότου η HSBC ανακοίνωσε την εξαγορά του βρετανικού βραχίονα της SVB. Παρότι οι αναλυτές σε γενικές γραμμές διαβεβαιώνουν πως η κρίση δεν θα φτάσει στην Ευρώπη και διαφέρει σε σχέση με την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί πριν την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι ευρωαγορές ακολουθούν την καθοδική τάση της Παρασκευής. Σημειώνεται ότι υπήρχε ήδη διάχυτη νευρικότητα στην Ευρώπη λόγω των διήμερων επαφών στο Eurogroup για τις νέες κατευθυντήριες του 2024 σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική.
Αυτή την ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες της τάξης του 2,89%. Ο Dax της Φρανκφούρτης, μετά την ανακοίνωση της Bundesbank για έκτακτη σύσκεψη της ομάδας χρηματοοικονομικών κρίσεων, υποχωρεί κατά 3,43%. Επίσης, ο CAC της Φρανκφούρτη καταγράφει πτώση 3,32%, με την ανησυχία για την κρίσιμη τρέχουσα εβδομάδα στο συνταξιοδοτικό να εντείνει την πίεση στον δείκτη. Ο FTSE του Λονδίνου επίσης υποχωρεί σημαντικά, με απώλειες της τάξης του 2,36%. O τραπεζικός δείκτης του Stoxx 600 υποχωρεί κατά περίπου 3,78%, με την Commerzbank να υποχωρεί κατά 13,6% και την Credit Suisse κατά 12,42%
Σημειώνεται ότι μέσα στη μέρα, η Κομισιόν και η ΕΚΤ διαβεβαίωσαν ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα έχει πολύ μικρή έκθεση στην κατάρρευση των δύο τραπεζών.
Στάση αναμονής στις ΗΠΑ
Λίγη ώρα αφότου οι αμερικανικοί δείκτες άνοιξαν με απώλειες, επικρατεί ένα κλίμα εύθραυστης σταθερότητας στη Wall Street. Μετά το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προανήγγειλε νέους κανόνες για την προστασία των τραπεζών και διαβεβαίωσε ότι το σύστημα είναι ασφαλές για τους καταθέτες, οι δείκτες εμφανίζουν ελαφρώς καλύτερη εικόνα.
Ο Dow Jones καταγράφει κέρδη της τάξης του 0,33% με άνοδο 105 μονάδων περίπου. Ο S&P 500 παραμένει αμετάβλητος, ενώ ο Nasdaq παρουσιάζει μικρά κέρδη 0,24% περίπου.
Κατρακυλούν οι αποδόσεις των ομολόγων
Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδυτές έσπευσαν σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, οδηγώντας σε μεγάλη πτώση τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, τα οποία τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν επιδοθεί σε ράλι φτάνοντας πολυετή υψηλά. H απόδοση του γερμανικού δεκαετούς έχει υποχωρήσει στο 2,19% περίπου, ενώ του πιο ευμετάβλητου γερμανικού διετούς στο 2,57% περίπου. Στις ΗΠΑ η απόδοση του δεκαετούς κρατικού τίτλου υποχωρεί στο 3,53%, ενώ του δεκαετούς στο 4,12%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναλυτές της Goldman Sachs δεδομένης της κατάστασης, πλέον δεν αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση μέσα στον Μάρτιο, ενώ δήλωσαν πως υπάρχει διάχυτη αβεβαιότητα και έπειτα σχετικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Morgan Stanley: Θα χτυπήσει και τις ευρωπαϊκές τράπεζες ο «ιός SVB»;
Κινδυνεύουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες να έχουν την τύχη της Silicon Valley Bank;
ING για SVB: Ομοιότητες και διαφορές με την κρίση του 2008
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News