Business & Finance Πέμπτη 23/02/2023, 22:45
ΑΓΟΡΕΣ

Το άγνωστο «καυτό» μέταλλο που παρουσιάζει άνοδο 122%

Το άγνωστο «καυτό» μέταλλο που παρουσιάζει άνοδο 122%

Η πιο «καυτή αγορά μετάλλων του πλανήτη αυτή τη στιγμή είναι αυτή του μολυβδαινίου, του άγνωστου εμπορεύματος που χρησιμοποιείται για να δώσει ακόμη μεγαλύτερη αντοχή στον χάλυβα. 

Ο βασικός δείκτης που παρακολουθεί το εν λόγω μέταλλο, το οποίο μεταξύ άλλων καθιστά πιο ανθεκτικούς τους αγωγούς, τους κινητήρες των αεροσκαφών και τις τουρμπίνες παραγωγής ενέργειας, αυξήθηκε 122% πέρυσι στα 5.510 γιουάν (799 δολάρια) ο τόνος. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κερδών καταγράφηκε τους τελευταίους μόλις μήνες. Το ράλι καθοδηγείται από μία σειρά διακοπής της προσφοράς αλλά και την αυξανόμενη ζήτηση από τον κλάδο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της άμυνας. 

«Η αγορά του μολυβδαινίου διέρχεται αυτή τη στιγμή την τέλεια καταιγίδα. Η ισχυρή ζήτηση από τον ενεργειακό κλάδο έχει αυξήσει το αγοραστικό ενδιαφέρον για προϊόντα χάλυβα, την ώρα που υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στην αλυσίδα τροφοδοσίας», αναφέρει ο Γκραντ Σπόρ, αναλυτής του Bloomberg Intelligence.  

To μέταλλο είναι ουσιαστικά υποπροϊόν του χαλκού που εξορρύσσεται από εταιρείες όπως Freeport-McMoRan, Antofagasta και Southern Copper. Οι πολύ υψηλότερες τιμές του συγκεκριμένου μετάλλου αντισταθμίζουν το υψηλό κόστος παραγωγής αυτών των εταιρειών καθώς και τις ελαφρώς χαμηλότερες τιμές του χαλκού.

Το ράλι της τιμής του μετάλλου αποτελεί για τις εταιρείες εξόρυξης μετάλλων ένα μέσο για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. Ο CEO της Antofagasta ανέφερε ότι οι υψηλές τιμές του μολυβδαινίου προσφέρει ένα σημαντικό έσοδο καθώς οι περιορισμοί στην κατανάλωση νερού στην Χιλή έχουν οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής χαλκού. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News