Business & Finance Τρίτη 21/02/2023, 22:30
ΑΓΟΡΕΣ

Μετοχές ενέργειας: Από πρωταγωνιστές ουραγοί της αγοράς

Μετοχές ενέργειας: Από πρωταγωνιστές ουραγοί της αγοράς

Το ράλι των μετοχών ενέργειας φαίνεται να εξαντλείται τις δύο τελευταίες εβδομάδες καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στις πιο ριψοκίνδυνες, υψηλής ανάπτυξης «γωνιές» της χρηματιστηριακής αγοράς.

Αφού πρωταγωνίστησε στην αγορά για δύο διαδοχικά έτη, ο δείκτης S&P 500 για την Ενέργεια άρχισε το 2023 με τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των 11 κλάδων του S&P 500, μαζί με τον κλάδο κοινής ωφελείας και υγείας. Ο δείκτης ενέργειας υποχωρεί από τις αρχές του έτους έως σήμερα κατά 4%, υπολειπόμενος από το γενικό δείκτη κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς οι επενδυτές αγόραζαν μετοχές ανάπτυξης στον κλάδο που έχει πληγεί τα μέγιστα, της τεχνολογίας, στη μέχρι τώρα προοπτική ότι η Fed θα σταματούσε σύντομα τις επιθετικές επιτοκιακές της αυξήσεις. 

Plunging Gas Prices Drag Energy Stocks | S&P 500 Energy stocks slip as natural gas collapses
 
 

Τις μεγαλύτερες πιέσεις στην επίδοση του κλάδου ενέργειας άσκησε η καθοδική πορεία των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μέσω της κατάρρευσης της ζήτησης. Η τιμή του φυσικού αερίου κατέρρευσε από τα 6 και άνω δολάρια το Δεκέμβριο του 2022 σε μόλις 2,11 δολάρια ανά 1.000 κυβικά πόδια σήμερα Τρίτη. Αντίστοιχα, οι τιμές πετρελαίου κινούνται μεταξύ 70 και 80 δολαρίων το βαρέλι τους τελευταίους τρεις μήνες. 

Οι ενεργειακοί δείκτες επηρεάζονται τα μέγιστα από την κεφαλαιοποίηση, επομένως εταιρείες όπως ConocoPhillips και Chevron, δύο από τις τρεις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες των ΗΠΑ, έχουν επηρεάσει σημαντικά τον κλάδο, σύμφωνα με την Stacey Morris, επικεφαλής του τμήματος έρευνας στην ενέργεια της VettaFi. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα καταγράφουν πτώση 11% και 10% αντίστοιχα. 

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι λιγοστοί παίκτες στον κλάδο ενέργειας που εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά και αυτοί είναι οι μετοχές του κλάδου εξόρυξης. Για παράδειγμα, ο δείκτης Φιλαδέλφια στον κλάδο παροχής πετρελαϊκών υπηρεσιών καταγράφει φέτος άνοδο 3,7%. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

SAE Renewables: Παγκόσμια πρωτιά στην παραγωγή ενέργειας από παλίρροια

Κέρδη 200 δισ. δολαρίων έβγαλαν οι εταιρείες του Big Oil το 2022

Ευρωπαϊκές μετοχές: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του 2022 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News