Business & Finance Πέμπτη 2/02/2023, 11:55
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήρια: Αγοραστικό ενδιαφέρον με φόντο τις αποφάσεις για τα επιτόκια

Χρηματιστήρια: Αγοραστικό ενδιαφέρον με φόντο τις αποφάσεις για τα επιτόκια

Ανοδικά κινούνται οι αγορές στην Ευρώπη και το χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς οι επενδυτές «ζυγίζουν» όσα άκουσαν χθες από την Federal Reserve και στρέφουν το βλέμμα τους στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ελπίζοντας σε μία ένδειξη ότι η βελτίωση των συνθηκών στη μάχη έναντι του πληθωρισμού δικαιολογεί μία πιο σταδιακή αύξηση των επιτοκίων.

Σήμερα, η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει άλλη μία αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, τη δεύτερη κατά σειρά, όμως υπάρχει διχογνωμία για το εάν θα ακολουθήσει και τρίτη τέτοια κίνηση τον Μάρτιο, καθώς ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, αλλά άλλοι δείκτες σηματοδοτούν ότι απαιτούνται περαιτέρω μέτρα για να αντιμετωπιστεί η εκτίναξη των τιμών στην Ευρωζώνη.

Μόλις χθες το βράδυ, η Federal Reserve μείωσε τον ρυθμό των δικών της αυξήσεων επιτοκίων, στις 25 μονάδες βάσης.

Στην Ευρώπη, ο ήπιος καιρός έχει φέρει απότομη μείωση στις τιμές του φυσικού αερίου, απομακρύνοντας το σενάριο της ύφεσης αλλά και αφήνοντας τα «περιστέρια» και τα «γεράκια» της ΕΚΤ να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg περιμένουν αύξηση κατά 50 μ.β. τον Μάρτιο και άλλη μία τον Μάιο, που θα φέρει τα επιτόκια στο 3,25%. Η αγορά προεξοφλεί ότι τα επιτόκια θα καταλήξουν στο 3,5%.

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,63%, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει άνοδο 1,36%. Κέρδη 0,27% για τον FTSE 100 στο Λονδίνο, όπως και για τον CAC 40 στο Παρίσι.

Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ ενισχύεται κατά 0,50% στις 1.032 μονάδες, με την αξία συναλλαγών στα 28,4 εκατ. ευρώ. Τα επόμενα σημεία αντίστασης εντοπίζονται στις 1.053 και στις 1.146 μονάδες.

Άνοδο 3,18% σημειώνει η Intrakat, καθώς οι 85,47 εκατ. νέες μετοχές που προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 100 εκατ. ευρώ διαπραγματεύονται από σήμερα στο ταμπλό.

Στον τραπεζικό κλάδο, η Πειραιώς ενισχύεται κατά 1,55%, η Eurobank 1,87%, η Εθνική 0,72% και η Alpha Bank 0,08%.

Κέρδη 0,62% για τον ΟΤΕ και 1,42% για τη ΔΕΗ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News