Ομόλογα: «Άσκηση» ισορροπίας για τις αποδόσεις του ευρώ εν όψει της ΕΚΤ
Μικρή «ανάσα» πήραν στη σημερινή συνεδρίαση οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, καθώς επανήλθαν οι ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας, την ώρα που οι επενδυτές προετοιμάζονται για μία ακόμη επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης με ανανέωση του επιθετικού τόνου στην μεθαυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Τα σημερινά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης έδειξαν μεν οριακή ανάπτυξη στο τελευταίο τρίμηνο του 2022, όμως η συνολική εικόνα παραμένει εξασθενημένη με τις προβλέψεις για το τρέχον έτος να είναι ιδιαίτερα εξασθενημένες. Με τον πληθωρισμό δε να παραμένει κατά πολύ υψηλότερα από το στόχο του 2%, το έργο της ΕΚΤ γίνεται ιδιαίτερα δύσκολο καθώς θα πρέπει να βρει μία λεπτή γραμμή ισορροπίας.
«Οι αγορές περιμένουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης δύο φορές Φεβρουάριο και Μάρτιο, την ώρα που υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι μέχρι τότε», αναφέρει ο Joost van Leenders, στρατηγικός αναλυτής της Van Lanschot Kempen.
Mέσα σε αυτό το περιβάλλον, η απόδοση του γερμανικού 10ετους παρέμεινε στάσιμη στο 2,29%, όταν ακριβώς ένα μήνα πριν βρισκόταν στο 2,57% στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 26 μονάδες βάσης τον Ιανουάριο, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να επαναπροσδιορίζουν το επίπεδο του τερματικού επιτοκίου της ΕΚΤ.
Ωστόσο, τις δύο τελευταίες ημέρες, υπάρχει μία ανατροπή σκηνικού στο μέτωπο του πληθωρισμού, καθώς μετά την Ισπανία και στη Γαλλία ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 7% τον Ιανουάριο από το 6,7% του Δεκεμβρίου. Αύριο Τετάρτη ανακοινώνονται και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, με αναλυτές της Commerzbank θα εκτιμούν ότι ο δρόμος για την πορεία των τιμών καταναλωτή δεν θα είναι εύκολος.
Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 4,28% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 197 μονάδες βάσης. Στην ελληνική αγορά ωστόσο, δεν σημειώθηκε αξιόλογη μεταβολή, με την απόδοση του 10ετούς στο 4,30% με το spread στις 200 μονάδες βάσης, ενώ το κόστος δανεισμού στην ελληνική πενταετία στο 3,37%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 54 εκατ.ευρώ.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News