Business & Finance Τετάρτη 11/01/2023, 22:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Άνοδος 3% των τιμών – Προσδοκίες για βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας

Πετρέλαιο: Άνοδος 3% των τιμών – Προσδοκίες για βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας

Κατά 3% ενισχύθηκαν σήμερα οι τιμές πετρελαίου, αγγίζοντας υψηλό εβδομάδας, καθώς οι ελπίδες για βελτίωση των παγκόσμιων οικονομικών προοπτικών και οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο των κυρώσεων στην παραγωγή του ρωσικού αργού επισκίασαν τη μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο καταγράφει άνοδο 3,4% στα 82,82 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινείται στα 77,5 δολάρια με άνοδο 3,22%. Και οι δύο δείκτες κινούνται στο υψηλότερο επίπεδο από τις 30 Δεκεμβρίου με την τιμή αργού να καταγράφει άνοδο για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2022. Σε ανοδικό σερί για τρίτη συνεδρίαση και το brent, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 2022. 

Την ίδια στιγμή, επικρατεί έντονη αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται και ότι συνεπώς η Φέντεραλ Ριζέρβ θα κόψει ταχύτητα στις επιτοκιακές αυξήσεις. Εάν ο πληθωρισμός υποχωρήσει περισσότερο του αναμενομένου, τότε θα παρασύρει σε πτώση το δολάριο, σύμφωνα με αναλυτές, γεγονός που θα ενισχύσει τη ζήτηση για πετρέλαιο, επειδή καθιστά το εμπόρευμα φθηνότερο για τους αγοραστέςπου διακρατούν άλλα νομίσματα. 

Μεγάλο μέρος της αισιοδοξίας έχει επίσης να κάνει με το γεγονός ότι τα σύνορα της Κίνας έχουν ανοίξει ξανά μετά την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων κατά της Covid-19. «Η Κίνα θα μπορούσε να ανακάμψει εντυπωσιακά, ειδικά εάν αυτό υποστηριχθεί από νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα. Οι κεντρικές τράπεζες ενδεχομένως να ανακαλύψουν ότι έχουν περιθώρια να μειώσουν τα επιτόκια εάν ο πληθωρισμός υποχωρήσει σημαντικά και οι οικονομίες βρεθούν σε ύφεση», αναφέρει ο Κρεγκ Έρλαμ, αναλυτής της OANDA. 

H βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,6% το 2022 από το 2021, σύμφωνα με το υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφορικής. 

Την ίδια στιγμή ωστόσο, η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα αργού σιτς ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 19 εκατ.βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, στην τρίτη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο έως σήμερα και στη μεγαλύτερη από τον Φεβρουάριο του 2021. 
 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News