Business & Finance Πέμπτη 12/01/2023, 07:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τον Μπιλ Γκέιτς στον… Μπάρακ Ομπάμα: Η απλή άσκηση που τους βοήθησε να επιτύχουν

Από τον Μπιλ Γκέιτς στον… Μπάρακ Ομπάμα: Η απλή άσκηση που τους βοήθησε να επιτύχουν

Η καλύτερη συμβουλή για να γίνεται πετυχημένος leader ενδεχομένως να βρίσκεται ήδη στο ράφι σας. 

Οι πιο επιτυχημένοι ηγέτες του κόσμου όπως ο Μπιλ Γκέιτς και ο Μπάρακ Ομπάμα αγαπούσαν το διάβασμα, ωστόσο αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να πετύχεις τον στόχο σου, καθώς η διαφορά έγκειται στον τρόπο με τον οποίο διάβαζαν τα βιβλία της αρεσκείας του. 

Σύμφωνα με την καθηγήτρια διοίκησης του Northwestern, Μπρουκ Γουκοβις, το μυστικό δεν είναι μόνο στο τι διαβάζεις, αλλά στο πώς το διαβάζεις. 

«Οι καλύτεροι ηγέτες αναζητούν τρόπους για να αναπτύξουν τον εαυτό τους και η μυθοπλασία αποτελεί έναν ανεκμετάλλευτο και απίστευτα ισχυρό εργαλείο για να αναπτύξουμε τον εαυτό μας – αν όμως διάζοουμε σωστά», τονίζει η Μπρουκ. 

Ακολουθούν οι συμβουλές για να διαβάζετε βιβλία όπως κάνουν οι εξαιρετικά επιτυχημένοι άνθρωποι.

Κάντε τις σωστές ερωτήσεις

Όταν ξεκινάτε ένα νέο μυθιστόρημα, σταματήστε μετά το πρώτο περίπου κεφάλαιο και προσπαθήστε να περιγράψετε τους κεντρικούς χαρακτήρες: Τι τους επηρεάζει. Ποια είναι τα ταλέντα τους. Τι προσπαθούν να πετύχουν. 

Απαντώντας σε αυτές τις ερωτήσεις, αναπτύσσετε μια «κρίσιμη δεξιότητα» σχετικά με το leadership, αναφέρει η Μπρουκ, τονίζοντας πως το επόμενο βήμα είναι να καταλήξετε με ποιο χαρακτήρα της ιστορίας ταυτίζεστε περισσότερο. 

Βρείτε το ηθικό δίλημμα 

Η Μπρουκ επισημαίνει πως καθώς συνεχίζετε να διαβάζετε, μη ξεχάσετε να εντοπίσετε τυχόν συγκρούσεις που προκύπτουν. 

Προσπαθήστε να περιγράψετε συνοπτικά το πραγματικό ηθικό δίλημμα πίσω από την ιστορία. Στη συνέχεια σκεφτείτε πώς θα συμβουλεύατε τους χαρακτήρες του μυθιστορήματος: Τι θα τους λέγατε να κάνουν και πώς θα τους συμβουλεύατε να προχωρήσουν.

Όπως επισημαίνει η ίδια κάνοντας αυτή την «άσκηση» θα μπορούσατε να εξασκηθείτε στην ανάλυση – και την επίλυση – ενός προβλήματος χωρίς να κολλήσετε σε λεπτομέρειες της πραγματικής ζωής.

Βρείτε παραλληλισμούς με τον χώρο εργασίας σας 

Αφού αναλύσετε τις συγκρούσεις των χαρακτήρων, σκεφτείτε πώς η ιστορία σχετίζεται με τα διλήμματα της δικής σας ζωής.

Η πρόταση της Μπρουκ είναι μάλιστα να προσπαθήσετε να εντάξετε στο πρόβλημα του βιβλίου μέσα στο δικό σας εργασιακό περιβάλλον και να απαντήσετε στην ερώτηση «Πώς θα έλυνα εγώ το πρόβλημα;». 

«Είναι απλώς ένας τρόπος να σκεφτείτε δημιουργικά και διαφορετικά από μια διαφορετική οπτική γωνία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε», αναφέρει η ίδια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες CNBC 

Διαβάστε επίσης: 

Όταν ο 18χρονος Bill Gates ζητούσε δουλειά: Τα 4 λάθη που δεν πρέπει να κάνετε

To 90% της επιτυχίας εξαρτάται από ένα πράγμα – Και οι νέοι δεν το κατέχουν

Πώς θα πάρετε την προαγωγή στη δουλειά; 5 συμβουλές για ανέλιξη το 2023

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News