Κεντρικές τράπεζες: Πότε θα κερδίσουν τη «μάχη» κατά του πληθωρισμού – Οι πιθανοί κίνδυνοι
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η μάχη των κεντρικών τραπεζών κατά του πληθωρισμού με τα επιτόκια να απέχουν ακόμη από την κορύφωσή τους στις περισσότερες οικονομίες. Ωστόσο, αναλυτές αναμένουν μία παύση στον αμείωτο ρυθμό των επιτοκιακών αυξήσεων το 2023, κάτι ωστόσο που δεν αναμένεται να συμβεί πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου. Κάποιοι δε, δεν αποκλείουν και αλλαγή πολιτικής, αν και οι δύο κορυφαίες κεντρικές τράπεζες, Φέντεραλ Ριζέρβ και ΕΚΤ, δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε αλλαγή πλεύσης το τρέχον έτος.
Αφού το κόστος δανεισμού αυξήθηκε το 2022 με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάρκεια τεσσάρων δεκαετιών στη μάχη κατά των αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων, τη δυναμική των οποίων δεν κατάφεραν να προβλέψουν, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είναι μεταξύ των κορυφαίων διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής που έχουν ξεκαθαρίσει ότι η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα συνεχιστεί τους πρώτους μήνες του 2023.
Από τις 21 κεντρικές τράπεζες που παρακολουθεί το Bloomberg, 10 εξ αυτών αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια περαιτέρω, εννέα προβλέπεται να τα μειώσουν και δύο να τα κρατήσουν αμετάβλητα.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, ο παγκόσμιος δείκτης των επιτοκίων θα κορυφωθεί στο 6% στο τρίτο τρίμηνο προτού υποχωρήσει στο 5,8% στα τέλη του 2023. Αυτό θα σηματοδοτήσει το υψηλότερο επίπεδο από το 2001, ενώ θα είναι υψηλότερο από το 5,2% στην αρχή του έτους.
Υποδηλώνει όμως ταυτόχρονα ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να αποκλίνουν στις πολιτικές τους, αφού αύξησαν όλες τα επιτόκια το 2022, με εξαίρεση βεβαίως τις κεντρικές τράπεζες της Κίνας και της Ιαπωνίας. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας αναμένεται να μειώσει ξανά το κόστος δανεισμού της ξανά στο τρέχον έτος, μαζί με τις κεντρικές τράπεζες του Καναδά, της Ρωσίας και της Βραζιλίας.
Οι αποφάσεις ενδεχομένως να γίνουν πιο δύσκολες καθώς τα επιτόκια οδηγούνται πλέον σε περιοριστικό έδαφος και ενέχουν τον κίνδυνο να πλήξουν τη ζήτηση σε τέτοιο βαθμό που να σπρώξουν τις οικονομίες σε ύφεση. Αυτό είναι η μεγάλη ανησυχία των συναλλασσομένων στις αγορές κρατικών ομολόγων που αρχίζουν να προβληματίζονται ολοένα και περισσότερο για την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια και να διατηρήσουν σφιχτή τη νομισματική πολιτική τους.
«Το 2022, με τον πληθωρισμό να είναι υψηλός και να αυξάνεται με αμείωτο ρυθμό, ο μοναδικός δρόμος για τις κεντρικές τράπεζες ήταν να συνεχίζουν τις επιτοκιακές αυξήσεις και το μεγαλύτερο λάθος των επενδυτών ήταν να μην προεξοφλήσουν αρκετές αυξήσεις. Το 2023, με τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα και με τον κίνδυνο ύφεσης να υποφώσκει, οι ανησυχίες αυτές έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται στην αγορά. Οι κίνδυνοι τώρα στην πορεία της νομισματικής πολιτικής αφορούν όλες τις κατευθύνσεις», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Τομ Όρλικ, επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg.
Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ αναμένεται να συνεχίσει τον πιο επιθετικό κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1980 και το 2023. Αφού αύξησε τα επιτόκια στο εύρος 4,25% – 4,50% τον προηγούμενο μήνα από το μηδέν που ήταν πέρυσι το Μάρτιο, οι προβλέψεις βλέπουν την κορύφωση στο 5,25% στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, προτού αρχίσουν οι μειώσεις το επόμενο έτος. Οι επενδυτές βλέπουν μία τουλάχιστον επιτοκιακή αύξηση 25 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της Fed στις 31 Ιανουαρίου-1 Φεβρουαρίου, με τους αξιωματούχους να συνεχίζουν αυτό τον ρυθμό και στις επόμενες δύο συνεδριάσεις. Τα προθεσμιακά συμβόλαια πάντως στοιχηματίζουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια πριν από το τέλος τους έτους, παρότι οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής έχουν αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο.
Όσο για την ΕΚΤ, σχεδιάζει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια «σημαντικά και με σταθερό ρυθμό» το 2023 και έχει ήδη σηματοδοτήσει δύο ακόμη επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης. Οι προβλέψεις βλέπουν τις πιέσεις στις τιμές να παραμένουν πάνω από το στόχο του 2% έως τα τέλη του 2025 – παρά την αύξηση των επιτοκίων κατά 250 μονάδες βάσης από πέρυσι τον Ιούλιο.
Οι διαμορφωτές πολιτικής υποστηρίζουν ότι η ύφεση τον φετινό χειμώνα δεν θα είναι τόσο βαθιά όσο αναμενόταν και έχουν ανακοινώσει τα σχέδιά τους να συρρικνώσουν τα ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ. Το διάστημα Μαρτίου -Ιουνίου, η ΕΚΤ θα αρχίσει να συρρικνώνει το χαρτοφυλάκιό της κατά 15 δισ.ευρώ το μήνα για τη μείωση του ισολογισμού της. Η λήξη των μακροπρόθεσμων δανείων στο πρώτο εξάμηνο θα απομακρύνει επιπλέον 670 δισ.ευρώ από το χρηματοοικονομικό σύστημα.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
ΕΚΤ: Έρχονται γενναίες αυξήσεις μισθών – Ο πληθωρισμός θα τις εξανεμίσει
Επιτόκια: Πού θα φτάσουν το 2023 – Πόσο θα επιβαρυνθούν τα δάνεια
Αμετάβλητη η στάση της ΕΚΤ – Ανεξαρτήτως της επιβράδυνσης του πληθωρισμού
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News