Business & Finance Τρίτη 3/01/2023, 14:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Προεκλογική αύξηση 25% στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων

Τουρκία: Προεκλογική αύξηση 25% στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων

Αύξηση 25% στους μισθούς των ενεργών και συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφότου ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο στη χώρα κατέγραψε τη μεγαλύτερη επιβράδυνση από το 1995. Σημειώνεται πως πριν από μερικές ημέρες, ανακοινώθηκε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 55% μέσα στο 2023.

Στο πλαίσιο σημερινής εκδήλωσης στην Άγκυρα, ο Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι κατά τις προβλέψεις της τουρκικής κυβέρνησης ο πληθωρισμός, που άγγιξε υψηλά 24 ετών τον Οκτώβριο θα υποχωρήσει περαιτέρω φέτος.

Σήμερα το πρωί, η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε πως ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο επιβραδύνθηκε στο 64,3% από 84,4% τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για «αποτέλεσμα βάσης» (base effect) της ταχείας ανόδου τιμών κατά τον τελευταίο μήνα του 2021, όταν η λίρα έχασε σχεδόν το ένα πέμπτο της αξίας της εντός λίγων ημερών, καθιστώντας τις εισαγωγές ακριβότερες. Λόγω της υποτονικής πιστωτικής ανάπτυξης και της σχετικής σταθερότητας που επιδεικνύει πλέον η λίρα, αναμένεται πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει έως και το 22,3% μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, η υποχώρηση θα γίνεται βραδύτερα τους επόμενους μήνες, καθώς αναμένεται αύξηση των κρατικών δαπανών ενόψει των προεδρικών εκλογών του Ιουνίου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Politico: Ο Ερντογάν σχεδιάζει πόλεμο για να σώσει τον εαυτό του

Ερντογάν: Ρεκόρ 254 δισ. στις τουρκικές εξαγωγές το 2022

Η Τουρκία καταργεί τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News