Facebook: Ένας εμφύλιος, η ρητορική του μίσους και μια αγωγή 2 δισ. δολαρίων
Ο αλγόριθμος του Facebook συνέβαλε στην εξάπλωση του μίσους και της βίας κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Αιθιοπία, σύμφωνα με νέα αγωγή κατά της εταιρείας.
Ο Αμπράμ Μεαρέγκ, ο γιος ενός Αιθίοπα ακαδημαϊκού ο οποίος πυροβολήθηκε μετά από επίθεση που δέχτηκε σε ανάρτησή του στο Facebook, είναι μεταξύ εκείνων που άσκησαν την αγωγή κατά της Meta.
Συγκεκριμένα, η ομάδα ζητά από την Meta 2 δισ. δολάρια για τα θύματα στην Αιθιοπία αλλά και αλλαγές στον αλγόριθμο της πλατφόρμας.
Η Meta από την πλευρά της έχει αναφερθεί πολλές φορές στην προσπάθειά της για την απομάκρυνση της ρητορικής μίσους από τις πλατφόρμες της.
Ένας εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ρητορική μίσους και η υποκίνηση βίας είναι ενάντια στους κανόνες της πλατφόρμας.
«Το έργο μας για την ασφάλεια και την ακεραιότητα στην Αιθιοπία καθοδηγείται με την βοήθεια των τοπικών οργανώσεων της κοινωνίας, των πολιτών και των διεθνών οργανισμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Άνθρωποι λιμοκτονούν
Η υπόθεση, που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κένυας, υποστηρίζεται από την ομάδα εκστρατείας Foxglove.
Σημειώνεται πως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις συγκρούσεις μεταξύ της αιθιοπικής κυβέρνησης και των δυνάμεων στη βόρεια περιοχή, Τίγκρεϊ, ενώ 400.000 άνθρωποι ζουν σε συνθήκες λιμού.
Τον περασμένο μήνα, συμφωνήθηκε μια αιφνιδιαστική ειρηνευτική συμφωνία – ωστόσο σύμφωνα με το BBC πρόσφατα υπήρξε μια έξαρση δολοφονιών μεταξύ των κοινοτήτων.
Πέρυσι ο πατέρας του Αμπράμ Μεαρέγκ έχασε τη ζωή του καθώς όπως αναφέρει ο γιος του ένοπλοι άνδρες τον ακολούθησαν μέχρι το σπίτι του από το πανεπιστήμιο και τον πυροβόλησαν σε κοντινή απόσταση.
Κανείς δεν τον βοήθησε, ενώ ο ίδιος ξεψύχησε μετά από επτά ώρες. Πριν βρει τραγικό θάνατο, ο γιος του υποστηρίζει πως ο ίδιος είχε αντιμετωπίσει ρητορική μίσους μέσω αναρτήσεων στο facebook.
Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες και τις αναφορές στο Facebook, η πλατφόρμα δεν έκανε κάτι μέχρι που ήταν πολύ αργά. Μάλιστα μόνο μία ανάρτηση αφαιρέθηκε μετά τη δολοφονία του πατέρα.
«Αν το Facebook είχε απλώς σταματήσει τη διάδοση του μίσους και είχε μετριάσει σωστά τις αναρτήσεις, ο πατέρας μου θα ήταν ακόμη ζωντανός», δήλωσε ο γιος του αποθανόντος τονίζοντας πως αυτό που θέλει είναι καμία άλλη οικογένεια να μην υποφέρει όπως η δική του.
Τι υποστηρίζει η Meta
Η Meta – στην οποία ανήκει το Facebook – δήλωσε στο BBC News:«Απασχολούμε προσωπικό με εμπειρία και συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τις δυνατότητές μας για να πιάνουμε το περιεχόμενο που παραβιάζει τις πιο διαδεδομένες γλώσσες της χώρας, όπως τα Αμχαρικά, τα Ορόμο, τα Σομαλικά και τα Τιγκρίνια».
Υποστηρίζει ότι η Αιθιοπία αποτελεί υψηλή προτεραιότητά της – αν και, λιγότερο από το 10% του πληθυσμού χρησιμοποιεί το Facebook – και αναφέρει ότι τα μέτρα που έχει λάβει περιλαμβάνουν: τον περιορισμό των αναρτήσεων που υποδηλώνουν βία ή να την υποκινούν και την βελτίωση της εφαρμογής.
Οι επικριτές λένε ότι η Meta και άλλες εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης κάνουν πολύ λίγα για να αποτρέψουν την ανταλλαγή και τη διάδοση παραπληροφόρησης και περιεχομένου που προωθεί το μίσος και την υποκίνηση βίας κατά διαφόρων εθνοτικών ομάδων. Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις, χρειάζεται πολύς χρόνος για την αφαίρεση του περιεχομένου, κυρίως μετά από καταγγελία.
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που το Facebook κατηγορείται για την ανεπάρκειά του στον τερματισμό της διάδοσης περιεχομένου που προωθεί το εθνοτικό μίσος και τη βία στην Αιθιοπία.
Το 2021, η Φράνσις Χάουγκεν, πρώην υπάλληλος του Facebook, δήλωσε στη Γερουσία των ΗΠΑ ότι ο αλγόριθμος της πλατφόρμας υποδαύλιζε την εθνοτική βία… προκαλώντας διχασμό και πως η πλατφόρμα ήταν ανίκανη να εντοπίσει επαρκώς το επικίνδυνο περιεχόμενο.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Πόσες ώρες τη μέρα ξοδεύουμε στα social media – Η πλατφόρμα που κυριαρχεί
Ιντερπόλ: Το metaverse ανοίγει νέους δρόμους για τους κυβερνοεγκληματίες
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News