«Τρύπα» 400 δισ. στις τεχνολογικές εταιρείες της Ευρώπης: Ασυναγώνιστο το 2021
Την εικόνα μίας αδιαμφισβήτητα δύσκολης χρονιάς για την τεχνολογική σκηνή της Ευρώπης σχηματίζει η φετινή έρευνα της Atomico, όπου διαφαίνεται ότι ο κλάδος έχασε τουλάχιστον 400 δισ. δολάρια σε αξία φέτος.
Η πτώση αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην αιφνίδια συρρίκνωση της χρηματοδότησης το δεύτερο εξάμηνο του έτους, που οδήγησε τη συνολική αξία της αγοράς στα 2,7 τρισ. δολάρια από 3,1 τρισ. δολάρια πέρυσι. Δυσοίωνη είναι και η κατάσταση της αγοράς εργασίας στον τεχνολογικό κλάδο, καθώς υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν απολυθεί περίπου 14.000 άτομα. Σημειώνεται πως παρότι πρόκειται για τεράστιο αριθμό, αποτελεί μόλις το 7% του παγκοσμίου συνόλου, που καταδεικνύει την γενικότερη διολίσθηση του τομέα φέτος.
Αιφνίδια μεταβολή
Η χρηματοδότηση στην αρχή του έτους ήταν πάνω από τα επίπεδα του 2021. Τον Ιούλιο όμως, έπεσε ραγδαία και δεν κατάφερε να επανέλθει. Αυτό αφενός προμηνύει κακή έναρξη στο 2023, αφετέρου καταδεικνύει ότι το 2021 ήταν κατά πάσα πιθανότητα μία χρονιά-εξαίρεση. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Atomico, η χρηματοδότηση προ πανδημίας, το 2019, έφτανε τα 40,9 δισ. δολάρια.
Όσοι ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας απέδωσαν το μειωμένο ενδιαφέρον στην κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ιδίως στα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού, αλλά και στους κινδύνους που απορρέουν από τις πληθωριστικές πιέσεις. Παραδόξως όμως, ως δεύτερο αποτρεπτικό παράγοντα έθεσαν το αφιλόξενο ρυθμιστικό περιβάλλον. Στην τρίτη και τέταρτη θέση βρέθηκε η απόδοση των εισηγμένων εταιρειών της τεχνολογικής αγοράς και η γενικότερη στάση απέναντι στον κλάδο, αλλά και η γεωπολιτική κατάσταση.
Τα στοιχεία που σχηματίζουν «σύννεφα»
Σύμφωνα με την έρευνα της Atomico, η συνολική χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων για startups αναμένεται να υποχωρήσει κατά 85 δισ. δολάρια φέτος. Πρόκειται για πτώση 18% σε σχέση με τα 100 δισ. δολάρια που συγκεντρώθηκαν για τις ευρωπαϊκές startups το 2021.
Επιπλέον, προκύπτει ότι μόλις τρεις ευρωπαϊκές τεχνολογικές εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. δολαρίων εισήχθησαν στο χρηματιστήριο φέτος έναντι 86 το 2021. Επίσης, μεγάλη ήταν η μείωση των «μονόκερων» (των εταιρειών με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολαρίων): Φέτος υπήρχαν μόλις 31 εταιρείες έναντι 105 το 2021.
Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι όπως συνέβη και με τις επενδύσεις, οι αριθμοί αυτοί ήταν πιο κοντά στα επίπεδα του 2020 και του 2019, αποδεικνύοντας ότι το 2021 ήταν μία ξεχωριστή χρονιά. Ενδεικτικά, το 2020 υπήρχαν 25 «μονόκεροι» και το 2019 υπήρχαν συνολικά 35.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Οι ελληνικές τράπεζες επενδύουν στις εταιρείες πληροφορικής
H Unlimited Ltd, οι κουβάδες από M&Ms και τα χιλιάδες κουνέλια: Όσα δεν γνωρίζατε για την Microsoft
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News