ΕΕ: «Κλείδωσε» το πλαφόν των 60 δολαρίων στο ρωσικό πετρέλαιο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να θέσει ανώτατο όριο τιμής στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσης στα 60 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με Πολωνό αξιωματούχο.
Ειδικότερα, οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για πλαφόν 60 δολαρίων ανά βαρέλι στα φορτία ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με τον Αντρέι Σάντος πρεσβευτή της Πολωνίας στο μπλοκ και βασικό διαπραγματευτή για την εν λόγω πολιτική, καθώς και άλλους αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεδομένου ότι δεν έχουν εξουσιοδότηση να κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την είδηση ότι η Ε.Ε. κατέληξε σε συμφωνία σε ένα πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα συμβάλει στη μείωση των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου της. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε… ότι το πλαφόν θα βοηθήσει να περιοριστεί η ικανότητα του Πούτιν να κερδοσκοπεί στην αγορά πετρελαίου και συνεπώς να συνεχίζει να χρηματοδοτεί την πολεμική μηχανή στην Ουκρανία», ανέφερε ο εκπρόσωπος εθνικής ασφαλείας Τζον Κίρμπι. Σημείωσε δε ότι το ανώτατο όριο των τιμών μπορεί να πάντα να αναπροσαρμοστεί αργότερα.
Η Ρωσία από την πλευρά της δήλωσε ότι η «η κίνηση αυτή παραβιάζει τους νόμους της αγοράς», όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της ρωσικής Κάτω Βουλής, Λεονίντ Σλούτσκι στο Tass ο οποίος πρόσθεσε ότι η «ΕΕ θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή της ασφάλεια με το ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται από τη θάλασσα».
Νωρίτερα, η Ινδία είχε διαμηνύσει ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και θα αναζητήσει ακόμη και μακροπρόθεσμες συμβάσεις, καθώς οι κυρώσεις επιτρέπουν τις αγορές υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν δυτικές υπηρεσίες, δήλωσε πηγή του υπουργείου Πετρελαίου της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Η Βαρσοβία είχε επιφυλαχθεί να δεχτεί τη συμφωνία πρωτού εξετάσει τον μηχανισμό που προτείνεται για τη διατήρηση του πλαφόν κάτω από την τιμή της αγοράς.
Τελικώς, απεφάνθη ότι πράγματι ο εν λόγω μηχανισμός θα διατηρήσει το ανώτατο όριο των τιμών τουλάχιστον 5% κάτω από τα επίπεδα διακύμανσής τους στην αγορά.
Η Ε.Ε. μπορεί τώρα να ξεκινήσει μια γραπτή διαδικασία για την έγκριση της συμφωνίας και σκοπεύει να την ανακοινώσει επίσημα την Κυριακή.
Προς συνομιλίες για νέες κυρώσεις
Το πλαφόν των 60 δολαρίων ανά βαρέλι είναι ελαφρώς χαμηλότερο από αυτό που πληρώνουν σήμερα μεγάλοι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου όπως η Κίνα και η Ινδία, αλλά δεν θα ισχύει εάν οι αγοραστές μεταφέρουν και ασφαλίζουν το φορτίο με εταιρείες από χώρες εκτός της ομάδας που επιβάλει το πλαφόν.
Το πλαφόν δεν είναι πιθανό να μειώσει δραστικά τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση του πολέμου της στην Ουκρανία.
Οι διπλωμάτες της Ε.Ε. συμφώνησαν επίσης να προχωρήσουν αυτό το Σαββατοκύριακο σε συνομιλίες για νέο γύρο κυρώσεων, όπως η επιβολή νέων περιορισμών στη ρωσική οικονομία καθώς και σε προσωπικότητες – «κλειδιά».
Η εν λόγω δέσμευση ήταν αποφασιστικής σημασίας ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία για το πλαφόν, καθώς κάποια ευρωπαϊκά κράτη που είναι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της Ουκρανίας, όπως η Πολωνία, δεν θεωρούν το πλαφόν αρκετό ώστε να πλήξει τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου.
The EU agreement on an oil price cap, coordinated with G7 and others, will reduce Russia’s revenues significantly.
It will help us stabilise global energy prices, benefitting emerging economies around the world. pic.twitter.com/3WmIalIe5y
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 2, 2022
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News