ΟΠΕΚ: Στη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής από τα μέσα του 2020 το Νοέμβριο
O OΠΕΚ μείωσε την παραγωγή του περισσότερο από το 2020, με βάση τη δέσμευσή του στη νέα συμφωνία για σταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.
Οι κορυφαίοι πετρελαιοπαραγωγοί του πλανήτη έχουν περιορίσει την προσφορά περισσότερο από 1 εκατ.βαρέλια ημερησίως τον τελευταίο μήνα, με βάση τη συμφωνία με την Ρωσία, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Η παραγωγή κυμαινόταν γύρω στα 28,79 εκατ.βαρέλια ημερησίως.
Ο κορυφαίος παραγωγός, η Σαουδική Αραβία, ήταν αυτός που καθοδήγησε τη μείωση, περιορίζοντας την παραγωγή του κατά 470.000 βαρέλια ημερησίως στα 10,44 εκατ., ενώ σημαντικές περικοπές έγιναν και από τις υπόλοιπες χώρες του Περσικού Κόλπου, όπως Κουβέιτ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο ΟΠΕΚ+ που απαρτίζεται από 23 μέλη ήρθε σε σύγκρουση με τον Αμερικανό πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όταν ανακοίνωσε τη σημαντική μείωση της πρσφοράς τον Οκτώβριο, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν το Ριάντ ότι θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία και υποστηρίζει την Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Έκτοτε όμως, οι αγορές έχουν επιδεινωθεί, εξέλιξη που προσδίδει στο βασίλειο και στους εταίρους του ένα είδος συνενοχής.
Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται τώρα να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή του στη συνεδρίαση της 4ης Δεκεμβρίου προκειμένου να αφήσει λίγο χώρο για να αποτιμήσει ξανά τις συνθήκες τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των χωρών μελών. Τα μέλη αναμένουν να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων από τις χώρες της Ε.Ε. αλλά και την επιβολή πλαφόν, που θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.
Οι εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ+ είχαν αναφέρει προηγουμένως ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής εν μέσω της επιδείνωσης των προοπτικών της Κίνας, όμως οι συζητήσεις αυτές υποβαθμίστηκαν μετά την ανάκαμψη που παρουσίασαν οι αγορές πετρελαίου. Η τιμή brent κινείται κοντά στα 89 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο αρκετό για να καλύψει τις κρατικές δαπάνες σε πολλές χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+.
Η μείωση της παραγωγής άλλωστε που έγινε το Νοέμβριο είναι η μεγαλύτερη από τα μέσα του 2020, οπότε και αποφασίσει μία μεγάλη μείωση της παραγωγής ώστε να αντισταθμιστεί η μείωση της ζήτησης στη διάρκεια της πανηδμίας.
Να σημειωθεί ότι 10 χώρες του ΟΠΕΚ που υπόκεινται σε συγκεκριμένες ποσοστώσεις, παράγουν αυτή τη στιγμή ένα εκατομμύριο βαρέλια χαμηλότερα του στόχου για το Νοέμβριο, καθώς αρκετά μέλη, όπως Ανγκόλα και Νιγηρία, βρίσκονται αντιμέτωπες με ανεπαρκείς επενδύσεις και δυσλειτουργίες.
Ωστόσο, η παραγωγή της Ρωσίας αυξήθηκε σε υψηλό οκτώ μηνών στα 10,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως το Νοέμβριο, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Ρωσικό πετρέλαιο: Προς πλαφόν στα 60 δολάρια προσανατολίζεται η Ε.Ε.
Όταν το πετρέλαιο κυβερνούσε τον κόσμο: Πώς φτιάχνεις τη μεγαλύτερη εταιρεία του πλανήτη
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News