Πάουελ: Σήμα για μικρότερες επιτοκιακές αυξήσεις – Το τέλος όμως είναι ακόμη μακριά
Σήμα για μικρότερες επιτοκιακές αυξήσεις άμεσα, από τη συνεδρίαση κιόλας του Δεκεμβρίου, έδωσε ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, παραμένοντας ωστόσο επιφυλακτικός όσον αφορά στη μάχη κατά του πληθωρισμού, σημειώνοντας ότι απέχει ακόμη πολύ από το τέλος της. Ωστόσο, τα βασικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, όπως πόσο ψηλά θα πρέπει να φθάσουν τα επιτόκια και για πόσο ακόμη θα συνεχιστούν οι επιτοκιακές αυξήσεις.
Η ομιλία του χαρακτηρίστηκε «επιθετική» καθώς απώτερος στόχος ήταν να κατεβάσει τις προσδοκίες των αγορών για αλλαγή ρότας στη νομισματική πολιτική και πιθανή μείωση των επιτοκίων από το επόμενο έτος. Τόνισε συγκεκριμένα ότι για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού «θα χρειαστεί να παραμείνει η νομισματική πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο για αρκετό ακόμη χρόνο», σχόλιο που προφανώς έρχεται σε αντίθεση με τις προσδοκίες των αγορών ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώσει τα επιτόκια το επόμενο έτος καθώς η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται.
Μολονότι επίσης ο Πάουελ δεν υπέδειξε ποιό θεωρεί τερματικό επιτόκιο, είπε ότι πιθανόν να βρίσκεται «κάπως υψηλότερα» από το 4,6% που είχαν αφήσει να εννοηθει οι διαμορφωτές πολιτικής στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.
Ανέφερε δε, ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για μία ομαλή προσγείωση της οικονομίας και αποφυγή μίας σοβαρής ύφεσης, επαναλαμβάνοντας ότι κανένας δεν περίμενε ότι τα επιτόκια θα αυξάνονταν σε τόσο μεγάλο βαθμό ή ότι ο πληθωρισμός θα εξαπλωνόταν σε ολόκληρη την οικονομία.
«Είναι κατάλληλη στιγμή να μετριάσουμε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, καθώς προσεγγίζουμε το περιοριστικό επίπεδο το οποίο θα είναι αρκετό για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Η επιβράδυνση του ρυθμού επιτοκιακών αυξήσεων θα γίνει άμεσα, στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου», ανέφερε ο Πάουελ, σε ομιλία του στο Brookings Institution, think tank στην Ουάσιγκτον, θεωρώντας τον πιο χαμηλό ρυθμό των αυξήσεων ως ένα αποτελεσματικό τρόπο για την εξισορρόπηση των κινδύνων.
Ωστόσο, στην ομιλία του υπογράμμισε εμφατικά ότι απομένει ακόμη να γίνει πολλή δουλειά ως προς τον έλεγχο του πληθωρισμού, σημειώνοντας ότι παραμένει ανοικτό το ερώτημα για πόσο ακόμη χρόνο θα πρέπει να συνεχιστούν οι επιτοκιακές αυξήσεις για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό και μέχρι ποιό βαθμό θα πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια.
«Θα παραμείνουμε στην πορεία μας έως ότου ολοκληρώσουμε το έργο μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ακόμη και εάν υπάρχουν κάποια στοιχεία που να υποδηλώνουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, «έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο για να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών….Παρά την αυστηρή νομισματική πολιτική και τη βραδύτερη ανάπτυξη στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, δεν έχουμε διαπιστώσει σαφή πρόοδο ως προς την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού».
Να σημειωθεί ότι με μία επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση στις 13-14 Δεκεμβρίου, θα αξήσει το βασικό επιτόκιό της στην κλίμακα 4,25% – 4,50% από το μηδέν που βρισκόταν μόλις το Μάρτιο, στην πιο ταχεία σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από την εποχή του προέδρου της Fed, Πολ Βόλκερ.
Παρ΄όλα αυτά, οι επιτοκιακές αυξήσεις δεν έχουν προκαλέσει σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας, όπου η ανεργία στο 3,7% έχει κάνει αρκετούς διαμορφωτές πολιτικής να υποστηρίξουν ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις χωρίς να υφίσταται μεγάλος κίνδυνος.
Επίσης, ο Πάουελ ανέφερε ότι ενώ ο πληθωρισμός αγαθών έχει περιοριστεί, το κόστος στέγης πιθανόν να συνεχίσει να αυξάνεται και το επόμενο έτος, ενώ και οι δείκτες τιμών για τον κλάδο υπηρεσιών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι σφιχτή.
«Η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας έχει επιβραδυνθεί πολύ πιο κάτω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Όμως για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός, η τάση αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί», τόνισε.
Πώς αντέδρασαν οι αγορές
Αμέσως μετά τις δηλώσεις Πάουελ, το δολάριο έχασε έδαφος, διολισθαίνοντας προς το επίπεδο των 106 μονάδων με πτώση 0,6%, ενώ αντίθετα ενισχύθηκε το ευρώ η ισοτιμία του οποίου έναντι του αμερικανικού νομίσματος έφθασε κοντά στο 1,04.
Οι μετοχές επιδόθηκαν σε ράλι με το δείκτη υψηλής τεχνολογίας να καταγράφει κέρδη άνω του 2%, ενώ οι ομολογιακές αποδόσεις περιόρισαν την αρχική τους άνοδο, με το κόστος δανεισμού στην αμερικανική 10ετία να υποχωρεί κάτω από το 3,7%.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Fed: Σύντομα «μικρότερες» αυξήσεις επιτοκίων
Μία ύφεση που όλοι περιμένουν και ίσως… δεν έρθει
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News