Κομισιόν προς κυβερνήσεις: «Όχι» σε επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές το 2023
Σύσταση στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να συντονίσουν τις δημοσιονομικές πολιτικές τους για το 2023 έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτως ώστε να μην έρθουν σε σύγκρουση με τις προσπάθειες της ΕΚΤ να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό, συνεχίζοντας τις επενδύσεις στη διάρκεια της επικείμενης περιόδου οικονομικής επιβράδυνση ή ύφεσης.
Οι συστάσεις της Κομισιόν δίδονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2023 προκειμένου να δρομολογήσει όσο τη δυνατόν πιο αποτελεσματικά τον κύκλο συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης και της αναμενόμενης τεχνητής ύφεσης – προκλήσεις στις οποίες η κάθε χώρα της Ευρωζώνης ανταποκρίνεται με διαφορετικό τρόπο.
«Η οικονομία αντιμετωπίζει ένα νέο χρόνο γεμάτο προκλήσεις. Εάν όμως παραμείνουμε ενωμένοι και ακολουθήσουμε μία συντονισμένη πολιτική, τότε θα είμαστε σε καλύτερη θέση για να τις αντιμετωπίσουμε», είπε ο Επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πάολο Τζεντιλόνι. «Οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να απέχουν από ευρείας κλίμακας πολιτικές δημοσιονομικής επέκτασης, απευθυνόμενες ταυτόχρονα με στοχευμένα μέτρα στους πιο ευάλωτους».
Ένα βασικό πρόβλημα είναι το μέγεθος των μέτρων στήριξης που παράσχουν οι κυβερνήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς οι πιο ισχυρές οικονομίες, όπως η Γερμανία, προσφέρουν πακέτα διπλάσια ή υπερδιπλάσια από τα αντίστοιχα της Γαλλίας και της Ιταλίας. Αυτού του είδους τα μέτρα όχι μόνο στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά της Ε.Ε., αλλά λειτουργούν και ως δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και κόντρα στις προσπάθειες της ΕΚΤ να αποκλιμακώσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται σήμερα σε επίπεδα ρεκόρ.
Ο αρνητικός αντίκτυπος γίνεται πολύ μεγαλύτερος από το γεγονός ότι το 70% των κρατικών μέτρων στήριξης είναι ευρείας κλίμακας και θα είναι δύσκολο να ανακληθούν, σύμφωνα με την Κομισιόν. Για το λόγο αυτό και κάλεσε τις χώρες μέλη να συνεχίσουν τις συντονισμένες δημοσιονομικές πολιτικές τους για να στηρίξουν τις προσπάθειες της ΕΚΤ για έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού κοντά στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει επίσης στις κυβερνήσεις να συστήσουν ένα σύστημα βάσει του οποίου το κράτος να επιδοτεί ένα συγκεκριμένο επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας με ο,τιδήποτε άλλο πάνω από αυτό το επίπεδο να πρέπει να καλυφθεί με υψηλότερη τιμή βάσει αυτή της αγοράς, διασφαλίζοντας ότι υπάρχει κίνητρο για εξοικονόμηση ενέργειας.
Η Κομισιόν κάλεσε ακόμη τις κυβερνήσεις να μην μειώσουν τις επενδύσεις τώρα που η οικονομία εισέρχεται σε φάση τεχνητής ύφεσης – η οποία ορίζεται από δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης – έργο που ενδεχομένως να διευκολυνθεί από τις επιδοτήσεις που εκταμιεύονται από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε..
Αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο των μισθών, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επιδιώκουν μία ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων σε μία περίοδο άκρως υψηλών τιμών καταναλωτή και στον περιορισμό των δευτερογενών επιπτώσεων στον πληθωρισμό.
Μέχρι στιγμής πάντως, η Κομισιόν υπογράμμισε ότι τα προσχέδια των προϋπολογισμών των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης για το 2023 έδειξαν ότι η συνολική δημοσιονομική στάση τους είναι σε γενικές γραμμές ουδέτερη, όπως συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών στις αρχές του έτους. Ωστόσο, αυτή η ουδέτερη στάση θα μπορούσε να μετατραπει ανά πάσα στιγμή σε επεκτατική εάν οι κυβερνήσεις δεν καταργήσουν σταδιακά τα σημερινά μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, μετά το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τον Τζεντιλόνι. Μία τέτοια εξέλιξη θα καθιστούσε πολύ πιο περίπλοκη την προσπάθεια για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Eurogroup: Επιμένει σε στοχευμένα μέτρα και εξετάζει επιλογές για το 2023
UBS: Σε επιφυλακή για νέα κρίση χρέους – Πότε τη βλέπει
Eurogroup: Δημοσιονομικά μέτρα στήριξης σε ευάλωτους, προσοχή στο χρέος
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News